„Mes padarėme viską. Nuobaudos paskirtos, teismas pripažino, kad jos paskirtos teisėtai, jos sumokėtos, Vyriausybės atstovas kreipėsi, kad lentelės būtų nukabintos, viskas būtų padaryta pagal įstatymą. Čia ignoruojamas ne tik inspekcijos darbas, bet ir Vyriausybės atstovo, ir teismų sprendimai ignoruojami“, - po diskusijos DELFI teigė D. Smalinskas.

Valstybinės kalbos įstatymas numato, kad oficialios sunormintos vietovardžių formos rašomos valstybine kalba ir kad Lietuvoje viešieji užrašai yra valstybine kalba.

Vilniaus rajono savivaldybei dar 2006 m. gruodį inspekcija nurodė gatvių pavadinimų lentelėse vartoti oficialias vietovardžių formas. Iš pradžių savivaldybės administracija teigė tam neturinti pinigų, žadėjo jų surasti ateityje. Kitąmet inspekcija imtis priemonių paprašė Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje. Ginčas persikėlė į teismą, kol galiausiai liko galioti nurodymas gatvių lenteles nukabinti.

Tačiau ir šiandien, pavyzdžiui, Raudondvaryje Liepų alėja taip ir liko „al Lipowa“.

Šalčininkų r. savivaldybė taip pat prieš porą metų gavo nurodymus pakeisti nelietuviškas gatvių lenteles. Tačiau ir šiandien, pasak D. Smalinsko, Gėlių gatvė vadinasi „ulica Kwiatowa“. Savivaldybės administracijos direktorius dėl to nubaustas pinigine bauda, ginčas persikėlė į teismą, kol galiausiai pripažinta, kad Kalbos inspekcija nuobaudą paskyrė teisėtai.

Nors Vyriausybės atstovas paprašė įpareigoti savivaldybės administraciją nukabinti lenteles, tačiau situacija iki šiol nepasikeitė – lentelės kaba kaip kabojusios. Tiesa, nuobauda sumokėta. Apie situaciją Šalčininkų rajone DELFI rašė jau ne kartą.

Siūlo klausimą spręsti vyriausybiniu lygiu

Donatas Smalinskas
D.Smalinsko duomenimis, šių metų kovą atsirado naujos lentelės su nelietuviškais gatvių pavadinimais Dieveniškėse. „Šalčininkų autobusų parkas“ maršruto kryptyse nurodo vežantis į vietoves lenkiškais pavadinimais, bendrovė „Irzimas“ iš geležinkelio stoties specialios aikštelės veža maršrutu „Wilno“. „Nuobaudas jiems paskirsime, bet turiu neoficialios informacijos, kad Vilniaus rajone verčiami į lenkų kalbą visų gatvių pavadinimai – lenteles rengiamasi pakabinti visose vietovėse“, - sakė D. Smalinskas.

Inspekcijos viršininkas priminė, kad Lietuvoje išrinktas europarlamentaras (Valdemaras Tomaševskis DELFI) viešai yra pareiškęs, kad lenkams toliau skiriamos baudos už savos gimtosios kalbos vartojimą net tuose rajonuose, kur jie sudaro 80 proc. gyventojų. Susidariusią situaciją politikas siūlys aptarti Europos Parlamente.

Maža to, premjeras Andrius Kubilius vasarį pranešė, jog klausimą dėl gatvių pavadinimų lentelių svarstys rudenį. D. Smalinskas klausia, kas bus, jei rudenį šis klausimas bus svarstomas Vyriausybėje.

„Kaip atrodys mūsų institucijų veikla, kai susidurs mūsų reikalavimai ir Vyriausybės liberalumas. Todėl tuos dalykus reikia aptarti gerokai aukštesniu arba aukščiausiu vyriausybiniu lygiu, kad nebūtų neatitikimų tarp mūsų reikalavimų ir naujame kontekste atsiradusio liberalumo“, - teigė inspekcijos viršininkas.