Spec. tarnybos jaunuolius stebi po didinamuoju stiklu, o politologai už kraštutinių dešiniųjų mato kyšančias Kremliaus ausis, praneša TV3 žinios.

Pasirodė tautininkų eitynėse

Juodais kostiumais vilkintys ir veidus po kraupiomis kaukėmis slepiantys jaunuoliai visuomenės dėmesį atkreipė pernai, Kovo 11-osios eitynėse, vykusiose sostinėje. Greta tautininkų žygiavę vyrai išsiskyrė atvirai demonstruojama nacistine simbolika ir didžiuliu antisemitišku, homofobišku plakatu.

Tuo viešas pasirodymas ir baigėsi, grupelė dingo pogrindyje. Tiesa, fašizmo Lietuvoje vaizdus su pasimėgavimu tiražavo Vladimiro Putino klanui tarnaujanti Rusijos propagandinė žiniasklaida.

Pastarosiomis dienomis šių anonimų veikla suaktyvėjo – tiek Vilniaus, tiek kitų didmiesčių viešose vietose klijuojami organizacijos „Skydas“ lipdukai, raginantys pažadinti savyje fašistą, mušti liberalizmą.

Vienas pagrindinių rėmėjų – nacistų grupuotės vadeiva

Neofašistų pėdsakų apstu ir internete – nors jų feisbuko profilis užblokuotas, socialiniuose tinkluose „Youtube“ ir „Twitter“ radikalai dalijasi nuotraukomis ir vaizdo įrašais. Oficialioje svetainėje – ir gausus bendražygių sąrašas.

Vienas pagrindinių rėmėjų – Didžiojoje Britanijoje uždraustos nacistų grupuotės vadeiva Benjaminas Raymondas, kuris, pasirodo, kolegų iš Lietuvos palaikyti buvo atvykęs ir į Vilnių.

Lipdukus, plakatus ir vėliavas Lietuvos fašistams gamina Serbijos kraštutinių dešiniųjų organizacijos.

Beje, „Skydas“ Lietuvoje organizuoja ir užsienio nacionalistų konferencijas.

Bando atsikratyti senojo įvaizdžio

Anonimu likti norėjęs grupuotę jau ne vienus metus stebintis asmuo tikina, kad „Skydo“ nariai – buvę politikos, filosofijos studentai.

„Jie smurto atsisakė ne tik dėl to, kad taip juos būtų galima lengviau atpažinti ar sulaikyti. Jie mano, kad smurtas gadina fašisto įvaizdį visuomenėje, tad agitacijomis galima pasiekti daugiau nei per kitataučių mušimą“, – TV3 žinioms sakė pašnekovas.

Nors viename iš grupuotės reprezentacinių vaizdo įrašų rodoma daug nacistinės simbolikos, nesibodima atiduoti pagarbos Adolfui Hitleriui, matyti, kad fašistai akivaizdžiai bando atsisakyti senojo skustagalvių įvaizdžio.

Nuotraukose jaunuoliai neprimena raumeningų, agresyvių chuliganų. Save fašistai bando reprezentuoti moderniai.

Įžvelgia Kremliaus ausis, VSD jau stebi

Nepaisant to, kad su šiais žmonėmis pareigūnai smurtinių incidentų kol kas nesieja, jų veiklą Valstybės saugumo departamentas stebi. Neatmetama, kad šiais radikalais gali pasinaudoti ir Kremlius, jam pavaldi žiniasklaida.

„Jei imtume Latvijos pavyzdį, kad štai daug yra fašizmo, tai yra nesuderinama, tai yra propaguojama. Taip pat ir Lietuvai tokios pastabos išsakomos. Pabrėžiu, Rusijos spaudoje, rodant Rusijos visuomenei, kokie mes čia esame „sugedę“, tokiu būdu supriešinant tautą“ , – TV3 žinioms sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

Vytautas Bakas

Politologai mano, kad grupuotė fašizmą akcentuoja nenatūraliai, mat šis terminas Lietuvoje niekada nebuvo populiarus. Jį labiau akcentuoja Rusijos propagandistai, tad „Skydas“ esą tiesiog gali atlikti naudingų idiotų vaidmenį.

„Tai yra puikus įrankis Kremliaus propagandistams – sakyti, kad Lietuvoje atgimsta fašizmas ir tuo pačiu priekaištauti tiek Lietuvos politikams, tiek pasaulio, Vakarų Europos, Amerikos žurnalistams, kad: „Štai, Lietuva nesusitvarko su savo vidumi“. Ir galbūt tai yra galimybė, ką V. Putinas mėgsta su savo kaimynais daryti, ir jo pirmtakai mėgo, išvaduoti nuo fašizmo“, – TV3 žinioms sakė politologas Algirdas Kazlauskas.

Prisistato kaip moksleiviai ir studentai

TV3 žinioms pavyko susisiekti su „Skydo“ atstovais ir užduoti jiems kelis klausimus. Deja, akis į akį su žurnalistais jie nesusitiko.

„Kadangi tarp lietuvių jaunimo tam niekas neatstovavo, susibūrėme mes. Esame moksleiviai ir studentai. Mūsų jaunystė diktuoja mūsų protesto metodus ir išvaizdą. Mylime visas pasaulio tautas. Kiekvienai tautai – po fašizmą“, – pozicija pasidalijo organizacijos atstovas.

Apžvalgininkas Ričardas Savukynas pastebi, kad „Skydo“ reprezentacija remiasi futurizmu, estetika, o tai būdinga Italijos fašizmui ir Benito Mussolini ideologijai.

Nors ši grupuotė kol kas nedidelė, prarasti budrumo negalima. Pastebėjus įtartiną veiklą ir draudžiamų simbolių demonstravimą, reikėtų kreiptis į policiją.

„Visos radikalios grupės yra daugiau ar mažiau pavojingos. Kai kuriais atvejais iš jų išauga didesni judėjimai ir dėl to reikia tiesiog žiūrėti atsargiai. Radikalizmas linkęs aukoti žmones dėl kažkokių idėjų“, – nurodė R. Savukynas.

Ričardas Savukynas

Anot politologų, tokios grupuotės pastaraisiais metais Vakarų Europoje išgyvena tikrą renesansą. Kol Lietuvoje didesnio populiarumo nesulaukia, kitose valstybėse jos nariai atvirai skverbiasi į politiką. Štai Prancūzijoje kraštutinių dešiniųjų atstovė Marine Le Pen prasimušė į antrąjį prezidento rinkimų etapą.

Visai neseniai Vokietijoje nuo musulmonus puldinėjančios „Pegida“ atskilę nariai pateko į parlamentą ir laimėjo net keliolika mandatų. Nyderlanduose per plauką neįvyko radikalų rengiamas referendumas už išstojimą iš ES.

Kraštutinių dešiniųjų populiarumo banga siejama su migracijos iš Artimųjų Rytų krize, teroro aktais Europos didmiesčiuose.