Tačiau per 2000-ųjų Kalėdas neįleistas į Angliją S.Daubaris nenurimo. Jis kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismo Didžiąją teisėjų kolegiją, šį sprendimą prašydamas persvarstyti. Vilnietis teigia, kad Jungtinė Karalystė pažeidė jo teisę į laisvę ir saugumą, diskriminavo, pažeidė teisę į judėjimą, atėmė asmens dokumentus, panaudojo kalinių vežimo priemones, draudė susisiekti su Lietuvos ambasados darbuotojais ir apskųsti neteisėtus veiksmus Imigracijos departamento vadovui.

Teismas numato galimybę

Laiškas su S.Daubario prašymu Strasbūro dar nėra pasiekęs.

Tačiau Europos Žmogaus Teisių Teismo teisės referentas Dovydas Vitkauskas „Lietuvos rytui" paaiškino, jog šio teismo reglamentas numato galimybę, bet ne teisę kreiptis į Didžiąją kolegiją prašyti persvarstyti jau priimtą sprendimą tik tuomet, jei byla buvo išnagrinėta iš esmės.

S.Daubario byla iš esmės nebuvo nagrinėta, o sprendimo dėl bylos nepriimtinumo negalima apskųsti, jis įsigalioja iš karto.

Rašys laiškus vieną po kito

Nors gerai žinodamas šias aplinkybes, S.Daubaris yra įsitikinęs, jog sprendimas jo byloje buvo priimtas neįsigilinus į visas skundo aplinkybes, todėl pasiryžęs siųsti į Strasbūrą laiškus vieną po kito, kol privers atkreipti dėmesį į savo problemą.

Labiausiai lietuvis trokšta su laimėtos bylos sprendimu nuvykti į Angliją ir pasieniečiams išdidžiai jį parodyti, sakydamas: „Žiūrėkite, jūs buvote neteisūs. Jūs neturėjote teisės taip su manimi elgtis per 2000-ųjų Kalėdas".

Norėjo švęsti Londone

2000 metų pabaigoje S.Daubaris savo vardadienį nutarė paminėti ypatingai. Mėgstantis keliauti laikinai nedirbantis teisininkas už 899 litus įsigijo kelionių agentūros „Novaturas" kelialapį į Londoną kelionių agentūroje „Baltic Travel Service" ir gruodžio 24-ąją, per savo vardines, jau turėjo būti Londone.

Kūčių dieną jis su 40 žmonių grupe autobusu atvyko į Doverio uostą, bet Didžiosios Britanijos pareigūnai pasiūlė grupei grįžti į Lietuvą, motyvuodami, kad Imigracijos departamentas prieš šventes dirba trumpiau.

Turistams grįžti nesutikus, pareigūnai jiems išdavė anketas ir pasiūlė jas užpildyti. Be to, pažadėję atskirai apklausti kiekvieną atvykėlį iš Lietuvos ir surasti priežastį neįsileisti į šalį.

S.Daubaris buvo mandagiai apklausiamas lietuvių kalba. Buvo teiraujamasi apie šeimą, profesiją, pajamas, paprašyta parodyti, kiek turįs pinigų.

Po apklausos jam buvo palinkėta gerų švenčių Londone. Bet netrukus vilnietis gavo lapą, kuriame buvo pažymėta, jog įvažiavimas į Angliją jam atsakytas.

Į prašymus neatsižvelgta

Varduvininkas supyko ir ėmė reikalauti surasti jį apklaususį darbuotoją, leisti susisiekti su Lietuvos ambasados darbuotojais. Tačiau į prašymus nebuvo atsižvelgta. S.Daubaris be dokumentų kartu su kitais lietuviais buvo palydėtas prie automobilių su grotomis ant langų ir nuvežtas į keltą, o paskui perduotas Prancūzijos policijai.

Prancūzijos policijos tarnautojai grąžino neįleistiems į Didžiąją Britaniją lietuviams dokumentus, užjautė ir net piktinosi Anglijos imigracijos tarnybos darbuotojų poelgiu. Į Angliją, kur Londone dviem paroms buvo užsakytas viešbutis, su „Novaturo" autobusu išvyko 8 grupės dalyviai.

Norėjo prisiteisti ir pinigų

S.Daubaris teigia patyręs didžiausią moralinę traumą, pažeminimą, bejėgiškumą dėl pažeistų teisių bei diskriminavimo ir išgyvenęs daugiau nei kiti, nes yra dirbęs prokuratūroje. Taip pat, jo manymu, buvo įžeista ir paniekinta Lietuva.

Atsigavęs po psichologinės traumos praėjusių metų vasario pradžioje lietuvis išsiuntė skundą į Strasbūro teismą. S.Daubaris paprašė nutraukti Jungtinės Karalystės imigracijos darbuotojų piktnaudžiavimą bei priteisti iš šio departamento 50 tūkst. Anglijos svarų sterlingų. „Kas mane, tiek metų sulaukusį teisininką, nemokantį anglų kalbos, būtų priėmęs dirbti Anglijoje?" - stebėjosi S.Daubaris, išgirdęs klausimą, ar tik jis neketinęs bandyti Londone ieškotis nelegalaus darbo.