Tas pats Sigitas Mačiulis vos prieš keletą metų Danijoje valdė didelį verslą su milijonine apyvarta. Deja, jis pats to nežinojo.
Danijos medžiaga

Jungtinis Danijos ir Lietuvos žurnalistų tyrimas atskleidžia, kaip Sigitas ir dar keli tautiečiai tapo „popieriniais milijonieriais“. Tai istorija apie didelę galimai nusikalstamą operaciją, kuriai įgyvendinti panaudotos pavogtos darbininkų tapatybės.

Nuo statybininko iki milijonieriaus

Sigitas ir dar keturi lietuviai darbavosi statybose Danijoje. Įdarbinti tautiečio, lietuviai ne tik negavo žadėtų pinigų, bet ir apgaule buvo įpainioti į nusikalstamą operaciją. Darbininkų tapatybės panaudotos steigiant fiktyvias įmones.

Danijos teisėsaugos vertinimu, per šias įmones atlikta įtartinų operacijų už dešimtis milijonų eurų. Paprastai tariant, lietuvių neva valdomos įmonės milžiniškus pinigus gavo už prekes ar paslaugas, kurios niekada neegzistavo.

Lietuvių vardais atidarytos įmonės išrašinėjo sąskaitas ir siuntė elektroninius laiškus, surašytus sklandžia danų kalba, kurios nė vienas iš mūsų kalbintų lietuvių nemoka. Visi į sudėtingą schemą įpainioti darbininkai teigia nieko nežinoję nei apie jų vardu sukurtas įmones, nei apie jose prasisukusius milijonus.

Į Lietuvą grįžo be cento kišenėje

Taip lietuviams darbininkams baigėsi svajonės užsidirbti gerokai turtingesnėje šalyje. Sigitas neslepia, kad ši istorija jį paveikė labai smarkiai.

„Sunku. Nu ką, dirbu po biškį. Nu, aš čia negyvenu“, – sunkiai žodžius rinko pašnekovas.

Žurnalistams, apsilankiusiems jo namuose, net nekilo abejonių, kad Sigitas akyse nematė 5 mln. eurų, kurie keliavo per jo neva valdytų įmonių sąskaitas. Užmokesčio, kokio tikėjosi vykdamas į statybas Danijoje, lietuvis taip ir negavo. Darbe susigadino sveikatą, o grįžęs į Lietuvą nebegalėjo rasti jokio padoraus darbo.

Sigito ir kitų lietuvių istorijas narpliojo Danijos televizija TV2 bei jai padėję Lietuvos tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ žurnalistai. Tarptautinė žurnalistų komanda pusę metų ieškojo nukentėjusių lietuvių, rinko medžiagą Lietuvoje bei Danijoje. Rezultatas – istorija apie rezonansinę įtariamų finansinių nusikaltimų bylą ir schemą, kuriai panaudoti darbininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Ispanijos.

Ši istorija keliolikai asmenų baigėsi teisiamųjų suole. Jei ne laimingi atsitiktinumai ir laiku gauta pagalba, ten galėjo sėdėti ir lietuviai darbininkai.

Visas žurnalistinis tyrimas su Sigito ir kitų nukentėjusių lietuvių pasakojimais jau kitą savaitę lauks jūsų DELFI.

Šaltinis
Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)