Jau trečia savaitė po siaubingų įvykių 33-ejų moteris nė negali palaidoti savo mažylės, nes ligoninė dėl incidento vykdo vidinį tyrimą ir kūnelio kol kas neatiduoda. 

„Noriu, kad tie žmonės atsakytų už tai, kas įvyko,” – teigė motina. 

Gintarės mažylė į šį pasaulį neskubėjo – moteris vaisių buvo pernešiojusi savaitę. Tačiau naktį pastebėjusi, kad jai po truputį ima bėgti vandenys, nuvyko į Chelsea ir Westminsterio ligoninę. Antrą valandą nakties moteriai gydytojai pradėjo skatinti gimdymą. 

Būtent tada pirmą ir paskutinį kartą iki lemtingo gimdymo jie paklausės mažosios širdelės.
„Kadangi ligoninėje keitėsi pamainos, išėjo taip, kad paskutinį kartą vaikelio širdies tonuso gydytojai klausė devintą valandą ryte ir iki šešių valandų vakaro manęs nieks netikrino visiškai, tiesiog paliko palatoje,” – „Tiesai” pasakojo moteris.

„Per tą laiką leido pagulėti vonioje dvi valandas, po to buvau ant kamuolio,” – pridūrė mama.


Pasiūlė paracetamolio

Prasikankinusi visą dieną viena ir jau nebegalėdama tverti vis dažnėjančių sąrėmių, G. Degutienė pribuvėjos apie penktą valandą vakaro paprašė nuskausminamųjų. Tegavo paracetamolio bei šaltą medikės atsakymą: „Jei čia būtų priešgimdyviniai sąrėmiai, tu net nepašnekėtum su manim, nepasėdėtum ant kamuolio.”

„Visiškas atmestinumas! Kaip taip galėjo pasakyti žmogus?” – pyktį sunkiai tramdė lietuvė, – „Teisės neturi ji man sakyti, kad aš gerai jaučiuosi, kai net neapžiūrėjo manęs.”

Kūdikis sustresavo

Po valandos G. Degutienės gimdos kakeliui dar daugiau atsivėrus, gydytojai pagaliau prijungė aparatūrą ir ėmė klausytis lietuvės vaikelio širdies dūžių. Anot mamos, dukros širdies tonusas tai kilo, tai krito, tad buvo nuspręsta jai atlikti Cezario pjūvį.

Po dešimties minučių gydytojai dar kartą paklausė mažosios širdutės ir staiga pakeitė planą – G. Degutienė skubiai nuvežta į gimdyklą, kur mergaitę jai liepta gimdyti pačiai.

„Ją ant savęs laikiau vieną sekundę – po to ją nuėmė, sulėkė visi gydytojai, pradėjo gaivinti, išsivežė į reanimaciją. Ji išgyveno tik penkias valandas,” – konstatavo mama.

Motina įsitikinusi, kad apie 15-17 val. jos sąrėmiams ėmus kartotis kas keturias minutes, dukra patyrė stresą.
„Patys reanimacijos medikai po visko man pasakė, kad mano mergaitė gimė labai nesveika. Klausiau, kodėl, gal kas nėštumo metu buvo negerai? Jie sako – ne, grynai per gimdymą ji susirgo, nes įkvėpė mekonijų ir sustresavo,” – pokalbius su medikais prisiminė mama.

Mekonijus yra pirmosios kūdikio išmatos, susiformavusios iki gimimo. Anot akušerės-ginekologės Julijos Gorodeckajos, mekonijus yra sterilus, sudarytas iš atsisluoksniavusių žarnyno ląstelių, prarytų vaisiaus vandenų ir jose esančių ląstelių, tulžies druskų ir virškinimo fermentų.

„Jei vaisiui dėl įvairių priežasčių – placentos funkcijos nepakankamumo, infekcijos, dažnų ilgų sąrėmių – pradeda trūkti deguonies, suaktyvėja jo žarnyno veikla, atsipalaiduoja išangės raumuo ir vaisius pasituština dar būdamas gimdoje. Tai gali atsitikti ir nėštumo, ir gimdymo metu,” – „Tiesai” aiškino gydytoja.

Būtent vaisiaus vandenų su mekonijumi įkvėpė G. Degutienės vaikelis.

„Vaisius gimdoje „kvėpuoja“ – įtraukia į plaučius jį supančius vandenis ir kartu vandenyse esančio virškinimo fermentais turtingo mekonijaus,” – teigė akušerė-ginekologė, – „Šie fermentai ir kitos aktyvios medžiagos pažeidžia plaučių audinį, vystosi ryškus kvėpavimo nepakankamumas, dėl ilgalaikio deguonies trūkumo negrįžtamai pažeidžiamas smegenų audinys.”

Anot gydytojos, po tokios gimdymo komplikacijos kūdikių mirtingumas siekia net 60 proc.

„Buvo kraujo perpylimai jai daryti, kraujas nepernešė deguonies, po to smegenys pradėjo mirti – jau nebegalėjo jos išgelbėti niekaip,” – apie dukros mirtį kalbėjo G. Degutienė.

Kaltina gydytojus

Dėl dukrytės mirties sūnų auginanti pora kaltina tik medikus.

„Nuo devynių ryto iki šešių vakaro niekas nepatikrina jokių širdies tonusų, nieko absoliučiai – kaip jie gali žinoti, kad ten viduj darosi?,” – atsakymų ieškojo londonietė.

Anot moters, antrasis jos nėštumas buvo idealus, tad dukrą tragedija ištiko tik ligoninėje.

Lietuvoje sūnų irgi pernešiojau, bet mane stebėjo, jeigu kažkas būtų buvę negerai, iškart būtų darę Cezarį, bet aš pati pasigimdžiau sūnų,” – pirmąjį gimdymą prisiminė moteris.

Anot Londone dirbančios akušerės-ginekologės J. Gorodeckajos, tyrimai rodo, kad išsivysčiusiose šalyse jaunoms sveikoms moterims esant nekomplikuotam nėštumui rizika pagimdyti negyvą išnešiotą naujagimį yra vienas iš 3000. Esant pernešiotam nėštumui, ši rizika išauga tris kartus.

Privalomas atidus stebėjimas

Skatindami gimdymą, gydytojai gimdyvę per visą procedūrą, kuri kartais gali užtrukti iki kelių parų, turi stebėti itin akylai.

„Gimdymo sužadinimas gali padidinti kai kurių komplikacijų atsiradimą: jis gali nepavykti (kai, nepaisant visų pastangų, nesivysto reguliarūs sąrėmiai ir/ar gimdos kaklelis neatsiveria) ir pareikalauti Cezario pjūvio,” – teigė gydytoja ir pridūrė, kad gimdymo skatinimas, tvirkščiai gali pavykti ir „per daug gerai“, kai vystosi labai dažni sąrėmiai ir vaisiui pradeda trūkti deguonies.

Anot J. Gorodeckajos, jei sąrėmių nėra, gydytojai prie moters nuolat nestovi, tačiau kas 4-6 valandas patikrina vaiko širdies veiklą.
„Didžiojoje Britanijoje yra įprasta „vienas prie vieno“ gimdymo priežiūra – gimdymo skyriuje akušerė beveik nuolat būna gimdymo kambaryje ir stebi procesą. Pradėjus lašinti skatinamuosius vaistus, vaisiaus širdies veikla paprastai stebima ir užrašoma nuolat,” – teigė medikė.

Tačiau G. Degutienė „Tiesai” sakė, kad dėl vaikelio mirties kaltina ne gimdymą priėmusius ir kūdikį gaivinusius medikus, bet skatinamojoje palatoje dirbusias pribuvėjas, ir ją, ir kūdikį pamiršusias beveik dešimčiai valandų.

„Noriu, kad kitos šeimos reikalautų priežiūros ir išvengtų nelaimių. Jei papuolei pas juos, reik lįsti į akis, reikalauti, kad klaustytų vaiko tonusų, nes mano nelaimė žiauri,” – perspėjo vaiko netekusi mama.

Kol kas šeima laukia galimybės palaidoti mažylę bei ligoninės tyrimo išvadų. Tada G. Degutienė planuoja samdyti advokatą ir reikalauti nerpiklausomo tyrimo – ji ruošiasi mažiausiai porą metų truksiančiai teisinei kovai.

„Laikas man nesvarbu, vaiko man nieks nesugrąžins. Noriu, kad man atsakytų, kodėl manęs neprižiūrėjo, kaip priklausė, o visos kompensacijos man yra atraleiliai dalykai,” – sakė motina.

Ne pirmas incidentas

Chelsea ir Westminster ligoninėje dėl galimo gydytojų aplaidumo mirė ne tik lietuvės mažylis. Prieš devynerius metus po penkių dienų po gimdymo dėl komplikacijų dukros neteko ir britų šeimyna.

Kojytėmis į priekį gimusi mažoji Ella negalėjo kvėpuoti, nes jos galvytė įstrigo gimdos kanale. Vaiką bandęs traukti nepatyręs medikas panaudojo ne tuos įrankius, tad mergaitė patyrė lemtingą smegenų sužalojimą.

Vėliau paaiškėjo, kad komplikuoto gimdymo patyręs akušeris neprižiūrėjo, mat per Ellos mamos gimdymą išskubėjo atlikti suplanuotos Cezario operacijos privačiai klientei.

Kaip pranešė „Daily Mail”, Ellos tėvams ligoninė sumokėjo 100 tūkst. svarų kompensaciją.

Anglijoje nebegimdys

Gimdymas Anglijos ligoninėje siaubą kelią ir prieš maždaug savaitę dukrą pagimdžiusiai 27-erių Miglei iš Northamptono (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut past.)
„Gydytojai įsivaizdavo, kad viskas vyks taip, kaip jie galvoja,” – Anglijos medikus aplaidumu kaltina Miglė, kurios naujagimis tagiško likimo išvengė tik per atsitiktinumą. 

Pirmąjį vaikelį Lietuvoje moteris pagimdė greitai – per dešimt valandų. Tad kai naktį jai kas aštuonias minutes ėmė kartotis sąrėmiai, iškart su vyru nuvyko į ligoninę. Gydytojai išsiuntė namo – esą iki gimdymo dar toli, o jos palata – neparuošta. 

Ryte sąrėmiai ėmė kartotis kas penkias minutes – pora vėl beldėsi į Northampton Birth Center duris, bet ir vėl jiems buvo liepta grįžti, kai skausmai pasieks trijų minučių intervalą.

Tarsi kažką nujausdamas, Miglės vyras išvežė vyresnėlę pas draugus.

„Praėjo gal dešimt minučių ir jaučiu, kad man kažkas negerai – iš skausmo negaliu nei sėdėt, nei stovėt. Prasidėjo skausmai kas minutę,” – panikos ištikta mama iškart paskambino gydytojams, kad į ligoninę ji jau nebespės.

Medikai vos spėjo laiku atvykti. „Jei jie būtų pavėlavavę dvi minutes, taip ir būčiau pagimdžiusi viena. Aš jau duris atidariau šliaužte, nes susirietusi jaučiau, kad vaiko galvytė lenda,” – „Tiesai” pasakojo moteris.

Atvykusios akušterės mamai net nepadėjo nueiti iki lovos, tik ramino, esą gimdymai namuose – įprastas dalykas ir dauguma šeimų juos pasirenka pačios.

„Sakau, nelyginkite skirtingų dalykų – kai žmonės pasirenka tokį gimdymą ir kai aš per jūsų tris minutes, kai tokių sąrėmių man nė nebuvo, turėjau gimdyti vos ne viena pati,” – dar ir dabar jaudinosi mama.

„Plius buvo virkštelė aplink kakliuką dukrytei apsisukusi – kas būtų buvę, jei būčiau pagimdžius viena ir mano vaikas, neduok Dieve, būtų miręs?” – su siaubu įvykius prisimena moteris.

Ji su vyru norėtų ir trečio vaikelio. Tačiau dėl staigios kūdikio mirties sindromo Lietuvoje pirmojo vaikučio netekusi moteris šeimos likimo į Anglijos medikų rankas nebepatikės.

„Tokį elgesį lemia tai, kad esam imigrantai – nemanau, kad jie su saviškėm taip elgiasi. Gal jie į tą gimdymą žiūri kaip į labai lengvą procesą, kad nebus čia jokių komplikacijų? Tai atmestinas požiūris,” – nuomonę dėstė mama.

Tačiau teistis su medikais už nepriežiūrą šeima neketina. „Vienintelis dalykas, kuris rūpi – kad vaikui viskas gerai. O mums ir taip yra negerai, šokinėju naktį lovoj, vyras ramina,” – lietuvė niekaip negali atsigauti po gimdymo Anglijoje.