Apie situaciją Indijoje lietuvė antradienį pasakojo „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“

„Situacija yra labai sudėtinga, mano mieste irgi trūko ligoninių. Dabar sporto kompleksuose, vestuvių salėse ir apskritai patalpose, kurios gali būti pritaikytos ligoninei, daro ligonines“, – sakė D. Desai.

Jos teigimu, Indijoje šiuo metu kiekviena valstija yra paskelbusi atskiras karantino taisykles – dalyje miestų netgi negalima išeiti pasivaikščioti.

„Tokiuose miestuose, kaip Mumbajus arba Delis, tu net negali išeiti į lauką, nebent tu eini į parduotuvę ar vaistinę, daugiau niekas nedirba. Mūsų mieste nėra taip griežtai, nes mūsų situacija ne tokia baisi, kaip didmiesčiuose, tai galima išeiti į lauką pasivaikščioti, bet visi fabrikai, ofisai uždaryti. Tik maisto parduotuvės ir vaistinės atidarytos, ir pasivaikščioti gali“, – pasakojo lietuvė.

D. Desai taip pat sakė, kad Indijoje šiuo metu leidžiama švęsti vestuves, tačiau jose gali dalyvauti iki 50 žmonių. Toks svečių vestuvėse skaičius Indijoje – itin mažas, tad vestuvės laikomos labai kukliomis.

„Valstybė yra paskelbusi, kad vestuvėse gali iki 50, o laidotuvėse iki 20 žmonių gali dalyvauti“, – paaiškino Indijoje gyvenanti moteris.

Ji taip pat sakė, kad epidemiologinė situacija šalyje yra itin prasta, daug žmonių miršta.

„Daug žmonių miršta, iš artimos aplinkos irgi, mano vyro klasiokė mirė, draugų artimieji miršta. Labai didelis šiandien mirtingumas. (…) Visi miršta, bet daugiausia senesni ar tie, kurie turi mažesnį imunitetą, daugiau vyresnio amžiaus žmonės, bet yra naujienų, kad prieš porą mėnesių mirė 13-metis berniukas“, – pažymėjo D. Desai.

Paklausta, kuriuose miestuose situacija yra prasčiausia, lietuvė išskyrė didžiuosius Indijos miestus, tačiau, pasak jos, sudėtinga yra ir kitur – dėl gydytojų skiriamų vaistų tenka ir stovėti eilėse kelias valandas.

„Labiausiai dramatiški vaizdai yra Mumbajuje ir Delyje, kur dideli miestai, bet lygiai taip pat čia – jei tu nori įsigyti vaistų, kuriuos išrašė gydytojas, reikia stovėti bent 2-3 valandas, kad nusipirktum. Tai nereiškia, kad tu jų gausi. Jei gydytojas išrašo šešioms dienoms, tai vieną dieną parduoda tik vieną vaistą ir tau kasdien taip reikia stovėti. Giminaičiai, draugai gali tau padėti, kai tu sergi“, – sakė Indijoje gyvenanti tautietė.

D. Desai pasakojo, kad dalis žmonių netgi nakvoja gatvėse, kad iš ryto galėtų gauti reikiamų medikamentų. Vis dėlto, anot lietuvės, valdžia Indijoje jau mato, kad griežti karantinai atskirose valstijose veikia.

„Kadangi valstybė mato, kad situacija nuo to gerėja, yra svarstymai, kad galbūt įves griežtą karantiną visoje šalyje“, – akcentavo ji.

Kartu D. Desai teigė, kad indai pastebi, jog pasaulis siunčia pagalbą jų šaliai, mobilizuojasi, pasak jos, ir valstybėje veikiantys verslai.

„Žmonės nuoširdžiai manė, kad nugalėjo virusą“

Paprašyta paaiškinti, kodėl taip smarkiai Indijoje situacija pablogėjo būtent dabar, D. Desai atkreipė dėmesį į pasikeitusį žmonių atsakomybės jausmą.

„Kai buvo pirma banga, visi labai bijojo ir labai atsakingai į tai žiūrėjo, labai atsakingai viskas buvo reguliuojama, buvo labai griežtas karantinas, nebuvo net galima išeiti į lauką pasivaikščioti. Jei tave policija surastų lauke besivaikštantį, tai iškart paimtų ir vežtų į areštinę, išrašytų didžiulę baudą arba netgi į kalėjimą gali pasodinti, jei ne pirmą kartą“, – pasakojo Indijoje gyvenanti lietuvė.

Tuo pačiu, akcentavo ji, prie situacijos pablogėjimo prisidėjo ir dalyje valstijų vykę rinkimai.

„Politikai norėjo gauti balsų ir jie leido, kad viskas būtų atidaryta, ir žmonės visur galėjo vaikščioti. Visi tikrai nuoširdžiai galvojo, kad mes Indijoje nugalėjom koronavirusą“, – pripažino D. Desai.

Moters tikinimu, Indija, kurioje gaminamos kai kurios vakcinos, labai daug produkcijos pardavė kitoms šalims, sau pasilikdama mažiau nei būtina. Tačiau dabar, anot D. Desai, susigriebė ir situaciją gelbsti masine vakcinacija.

„Jau pradėjo nuo gegužės 1 dienos vakcinuoti 18+ amžiaus žmones“, – teigė lietuvė.

Indijoje gyventojai taip pat skiepijami „AstraZeneca“ ir „Pfizer“ vakcinomis. Tiesa, jų pavadinimai pritaikyti šaliai ir pakeisti.

Indija

„Kažkur apytiksliai buvo apie 8 proc. (paskiepytų gyventojų – aut.p.) buvo prieš kelias dienas, dabar tikriausiai paaugo, bet čia yra tik virš 20 mln. žmonių iš 1,4 milijardų“, – pabrėžė D. Desai.

Ji papasakojo, kaip atrodo kova su liga iš savo artimųjų pavyzdžio.

„Aš norėjau užsiregistruoti su vyru pasiskiepyti, tai situacija yra labai sudėtinga, vietų nėra, nes visi masiškai nori skiepytis. Liūdna situacija, nes mano vyro tėtis susirgęs, jis turėjo gultis į ligoninę, ten negavo vietos, daug išgyvenom. Gavom po to vietą sporto komplekse, kur buvo ligoninė. Net jei tu turi pinigų ir nori sumokėti daugiau, nes čia reikia mokėti už gydymą, vietų nėra ir jie negali tavęs perkelti, kur geriau“, – teigė moteris.

Ji sakė, kad tuomet teko patirti daug streso, nes gydytojai skambindavo vėlai vakare, kad neturi vaistų, tad teko patiems jų ieškoti. Vis dėlto vidurnaktį vyro tėtį gydantis medikas vaistų iš kažkur gavo.

Tad, pažymėjo D. Desai, nors Indijoje veikia kastų sistema, jos pandemijos metu ir ligos akivaizdoje tampa nebereikšmingomis.

„Jeigu tu turi daugiau pinigų ar pažinčių, tai gausi ir geresnę ligoninę, geresnį aptarnavimą, greičiau vaistai gali ateiti. Veikia dabar labiau tos pažintys, jei tu pažįsti politikus – jie gali tau padėti, nes jie nori, kad tu balsuotum, bet šiaip iš esmės, kalbant apie COVID-19, tos kastos nelabai padeda“, – pažymėjo lietuvė.

Tačiau ji pabrėžė, kad indai yra labai bendruomeniški žmonės, tad visada skuba į pagalbą kaimynams.

„Indai yra be galo draugiški ir tau kiekvienas kaimynas padės. Jeigu jau kas susirgo mūsų name, tai mes tam žmogui ir maisto pagaminam, prie durų padėsim“, – pasakojo D. Desai.