Vilniuje šventinis minėjimas prasidės 1918 m. vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų pagerbimu Rasų kapinėse.

Vėliau Lietuvos Respublikos prezidento rūmuose numatyta Valstybės apdovanojimų įteikimo ceremonija.

Tradiciškai vidurdienį prie Prezidentūros esančioje Simono Daukanto aikštėje bus iškeltos trijų Baltijos valstybių vėliavos. Į susirinkusius vilniečius ir sostinės svečius kreipsis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Taip pat bus laikomos Šv. Mišios Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje.

Netrukus po jų – Vasario 16-osios minėjimas prie Lietuvos nepriklausomybės signatarų namų Vilniuje. Planuojama, kad 14 val. iš Signatarų namų balkono tradiciškai į tautą kreipsis pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas Vytautas Landsbergis.

Penktadienį taip pat numatyta ceremonija prie 1949 m. vasario 16 d. Deklaracijos signataro, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos pirmininko, partizanų generolo Jono Žemaičio-Vytauto paminklo aikštėje prie Krašto apsaugos ministerijos.

Minint 106-ąsias Lietuvos valstybės atkūrimo metines sostinėje jaunimas rinksis ir į simbolinę, jau aštuntąjį kartą rengiamą eiseną „Lietuvos valstybės keliu“.

Pasipuošę tautine atributika ir nešini Lietuvos trispalvėmis bei mokyklų vėliavomis tūkstančiai Vilniaus ir kitų miestų moksleivių iš Katedros aikštės leisis į iškilmingas eitynes Rasų kapinių link. Eisenos dalyviai tradiciškai aplankys 16 svarbių Lietuvos valstybės istorijai vietų.

18 val. Vilniuje Gedimino prospekte įvyks Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti skirta simbolinių laužų uždegimo ceremonija. Bus uždegta šešiolika laužų, skambės ansamblių, muzikos atlikėjų atliekamos dainos.

Tuo pačiu metu per Vilniaus Senamiestį judės „Pro Patria“ organizuojamos deglų eitynės Valstybės atkūrimo dienai paminėti.

Vakare Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje – koncertas, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimui.

Penktadienį iškilmingas minėjimas vyks ir Kaune. Bus pakelta Vyčio kryžiaus ordino vėliava, padėtos gėlės Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Vasario 16-oji – išskirtinė diena mūsų tautai ir valstybei. 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba, vadovaujama daktaro Jono Basanavičiaus, savo posėdyje paskelbė „atstatanti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę“.

Minint Vasario 16-ąją, V. Čmilytė-Nielsen reiškia palaikymą Ukrainai: nepraraskime vilties


Minint Vasario 16-ąją, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen reiškia palaikymą Ukrainai ir ragina neprarasti vilties.

„Vasario 16-osios Akto esmė yra subjektiškumo, teisės savarankiškai spręsti, patiems rinktis draugus ir sąjungininkus susigrąžinimas. Tai buvo aktualu 1918-iais, tai ne mažiau aktualu ir 2024-iais. Karo prieš Ukrainą esmė yra brutalus siekis atimti subjektiškumą, teisę pasirinkti kryptį ir partnerius“, – savo sveikinime Valstybės atkūrimo dienos proga teigė parlamento vadovė.

„Griaudamas ir žudydamas agresorius beveik atvirai deklaruoja žengsiantis toliau. Tai grėsminga žinia. Turime ją išgirsti, adekvačiai įvertinti ir būti maksimaliai pasirengę. (...) Švęskime valstybę, nepraraskime vilties, ramybės ir budrumo“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.