Jis teigė, jog VRM klausė šalies savivaldybių, kiek jos galėtų priimti pabėgėlių, jei to prireiktų.

„Kai kurių savivaldybių atsakymų dar laukiame, bet iš principo matosi, kad apie 6 tūkstančius žmonių savivaldybės bent jau deklaruoja, kad galėtų priimti. Dar apie porą tūkstančių žmonių mums informaciją pateikė viena iš mūsų ministerijų, konkrečiai – Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, iš savo srities.

Tai bendroje sumoje turime apie 8 tūkstančius vietų žmonėms, kuriuos galėtume apgyvendinti savivaldos siūlomose patalpose ir dar mūsų institucijų, ministerijų patalpose. Bendras skaičius – apie 8 tūkstančius žmonių“, – sakė viceministras.

V. Dmitrijev kalbėjo, jog buvo ir savivaldybių, kurios pabėgėlių apgyvendinimui tinkamų patalpų neturi.

„Bet čia klausimas yra visų savivaldybių solidarumo. Jei tas skaičius būtų didesnis, mes proporcingai tą skaičių padalintume ir dėliotume per visas savivaldybes. Tos poreikis tikrai atsirastų, jei tas skaičius būtų kad ir 10 tūkstančių asmenų, ar 30 tūkstančių asmenų“, – žurnalistams sakė jis.

Apgyvendinimui tinkamų vietų neturinčios savivaldybės deklaruoja, kad galėtų prisidėti kitaip – pavyzdžiui transporto paslaugomis.

VRM viceministras teigė, jog kai kurios savivaldybės pasiūlė ir žemės plotus, kuriuose galėtų atsirasti konteineriniai nameliai. Tačiau dabar pagrindinis dėmesys kreipiamas į konkrečias patalpas, kur būtų galima apgyvendinti pabėgėlius iš Ukrainos.

„Tai bendrabučio tipo patalpos, įvairios patalpos, kurios būtų pritaikytos laikinam gyvenimui, mokyklos, buvusios mokyklos, sporto salės. Tą skaičių dabar dėliojame, kur galėtume tikrai pasinaudoti. Bet pradėtume nuo pačių geriausių vietų, pagal poreikį išnaudojant visas kitas“, – sakė VRM viceministras V. Dmitrijev.

Jis tikino, jog dalis savivaldybių dar koreguos pabėgėlių skaičių, kurį galėtų priimti.

„Mes dar šią savaitę planuojame pakartoti tą susitikimą, pristatyti tą pirminį vaizdą. Nenorėčiau dar įvardinti vienos ar kitos savivaldybės, ką viena ar kita pasiūlė. Bet tų paslaugų yra įvairių, kurių gali prireikti“, – kalbėjo VRM atstovas.

V. Dmitrijev teigė, jog scenarijus, kurį įsivaizduoja VRM, yra solidarus savivaldybių jungimą ir dalyvavimą šiame procese.

„Tai reikštų ir tam tikrą žmogaus skaičių priėmimą, kelių šimtų, priklausomai, proporcingai nuo gyventojų skaičiaus savivaldybėse. Tokį paskirstymą numatome pristatyti savivaldybėms“, – teigė viceministras.

Jis teigė, jog realų galimą pabėgėlių skaičių dabar pasakyti yra sudėtinga.

„Ir vakar dienos pokalbių rezultate galėčiau pasakyti, kad tai yra 30 tūkstančių. Bet mes negalėtume sustoti ties ta riba. Tai proporcingas pasidalijimas apgyvendinimo sąlygų iš visų savivaldybių poreikis, jis galėtų ir 50 tūkstančių asmenų“, – sakė VRM atstovas V. Dmitrijev.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)