„Lietuva ir Turkija puoselėja senas diplomatinio bendravimo tradicijas ir yra patikrintos bei patikimos partnerės. Esame patenkinti sklandžiai vykstančiu šalių politiniu bendradarbiavimu NATO, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje ir remiame Turkijos eurointegracinius siekius", - kolegai iš Turkijos sakė L. Linkevičius.

Anot jo, reikšminga pastarųjų kelerių metų šalies vidaus politinių ir ekonominių reformų pažanga visų pirma neabejotinai naudinga pačiai Turkijai ir jos žmonėms, tačiau kartu nepaneigiama ir teigiama tokių procesų geopolitinė reikšmė. Turkija yra svarbi ES politinė bei prekybos partnerė, laiduojanti politinį regiono stabilumą.

„Lietuva aktyviai remia ES plėtros politikos tęstinumą. Teigiamai vertiname reikšmingą poslinkį pastarojo meto Turkijos ES narystės derybose ir tikimės, kad tai žymi naujo - aktyvesnio ir konstruktyvesnio derybų etapo pradžią. Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu deryboms su Turkija skirsime ypatingą dėmesį", - teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis pridūrė, kad Lietuva ir toliau pasirengusi prie Turkijos pasirengimo ES narystei prisidėti dalydamasi eurointegracine savo ekspertų patirtimi.

Susitikime L. Linkevičius kvietė Turkiją pasirašyti readmisijos susitarimą su ES, nustatantį procedūras ir įsipareigojimus dėl asmenų grąžinimo. Tai leistų pradėti dialogą dėl ES ir Turkijos vizų režimo liberalizavimo ir teigiamai paveiktų visą Turkijos derybų dėl narystės Europos Sąjungoje procesą.

Ministras H. Ilicakui taip pat priminė, kad taikus ir tvarus Kipro klausimo sprendimas neabejotinai paspartintų šias derybas.