Jo įgyvendinimas prisidėtų sprendžiant situaciją rytiniuose Ukrainos regionuose ir užbaigtų kelis mėnesius trunkantį smurtą ir žmonių žūtis Rytų Ukrainoje.

Lietuvos diplomatijos žinyba ragina visas konflikto puses konstruktyviai bendradarbiauti įgyvendinant šiame plane numatytas svarbias priemones, tokias kaip nusiginklavimas, įkaitų ir užimtų pastatų išlaisvinimas, taikios derybos. Dar kartą raginama Rusiją užtikrinti, kad per sieną su Ukraina į Rytų Ukrainos teritoriją nepatektų ginkluotė iš Rusijos ir ginkluoti Rusijos piliečiai.

"Ypatingą nerimą kelia pranešimai apie padidintas Rusijos karines pajėgas prie Ukrainos sienos ir Ukrainos gynybos ministerijos informacija apie Rusijos karinę techniką Luhansko srityje. Raginame Rusijos vadovybę paremti Ukrainos Prezidento taikos planą ir prisidėti prie taikaus situacijos sureguliavimo", - sakoma penktadienį išplatintame Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, paskelbęs 14 punktų taikos planą, skirtą nuslopinti prorusiškai nusiteikusių separatistų sukilimą šalies rytuose, ragina nedelsiant sudėti ginklus ir žada decentralizuoti valdžią, įvedant konstitucines reformas. Plane taip pat skelbiama, kad bus panaikinti kaltinimai sukilėliams, kurie įvykdė "rimtus nusikaltimus". Be kita ko, siūlomas "užtikrintas koridorius rusų ir ukrainiečių samdinių pasitraukimui" iš konflikto zonos.

Kovos Ukrainoje nuo balandžio mėnesio jau pareikalavo mažiausiai 360 gyvybių. Tai didžiausia krizė šalyje nuo nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais.

P. Porošenka ketvirtadienį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu telefonu aptarė taikos planą, kuriuo siekiama užkirsti kelią kraujo praliejimui Rytų Ukrainoje. Tai jau antras lyderių pokalbis telefonu šią savaitę.

V. Putinas pateikė "rimtų pastabų" apie planą ir pabrėžė, kad būtina "nedelsiant nutraukti karinę operaciją", kurią Kijevas pradėjo prieš prorusiškus separatistus rytinėse Ukrainos Donecko ir Luhansko srityse.