„Šiaip tai daug. Ir gaila, bet jeigu tokie faktai... Tikrai gaila“, – LNK sakė viena gyventoja, paklausta, ar daug yra 60 tūkst. išpiltų vakcinos nuo koronaviruso dozių.

„Galbūt galiojimo laikas buvo pasibaigęs“, – svarstė kitas.

„Visi flakonai „Pfizer“ vakcinos yra grąžinami atgal į Santaros klinikas, iš kurių mes vakcinas ir pasiimame. O kitų vakcinų flakonai yra išmetami kaip infekuotos atliekos“, – kalbėjo Karoliniškių poliklinikos slaugos administratorė Vaida Danielė.

Gruodžio mėnesį beveik 7 tūkstančiai išpiltų vakcinų, rekordas buvo fiksuotas liepos mėnesį. Vietoje to, kad vakcinos būtų panaudotos pagal paskirtį, išpilta daugiau nei 21 tūkstantis dozių.

Gyventojai ir pasipiktinę ir klausia – kas už tai atsakingas.

„Nu išpilami pinigai taip. Taip neatsakingai. Gal Sveikatos apsaugos ministerija turėtų mažiau užpirkti“, – kalbėjo viena LNK kalbinta moteris.

O ministerija sako, kad kol kas nupirktų vakcinų Lietuvai per daug nepasako.

„Kaip ir kiekviena valstybė, taip ir mes nesame išimtis. Mes pasiskaičiuojame, koks poreikis mums turėtų būti. Kadangi jos yra gaminamos ir mes kaip šalis pateikiame poreikį ateinantiems metams“, – apie išpilamas vakcinas LNK sakė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė–Motiejūnienė.

O ką apie tokią išpiltą vakcinų kiekį kalba teisininkai?

„Ką čia galėčiau pasakyti? Tik pasakyti, jog tai yra neefektyvus viešųjų finansų naudojimas“, – sakė Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakulteto docentas Vaidotas Vaičaitis.

Visgi SAM sako, kad vertinant pasaulinė praktiką, tai, kas išpilama Lietuvoje dar nėra dideli kiekiai. Kiek daugiau nei vienas procentas nuo visų skiepijimui panaudotų vakcinų. Ministerija prideda, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skaičiavimais, masiniam gyventojų skiepijimui, vidutiniškai utilizuojama iki 15 procentų vakcinos dozių.

„Kiekvieną mėnesį mes turime pasikreipimą iš kitų šalių, kurios neturi galimybės. Arba galbūt pritrūksta turimų vakcinų. Mes tikrai jas dovanojame ir nėra taip, kad utilizuojame dėl to, kad pasibaigė galiojimo laikas“, – LNK sakė viceministrė.

Taivanas, Sakartvelas, Ukraina, Moldova ir kitos – iš viso Lietuva kitoms šalims padovanojo kiek daugiau nei 1,6 milijono vakcinų dozių. Dalis jų buvo donuota pagal dvišalius susitarimus.

„Gal čia ir yra tokia mintis? Kad tam tikros šalys negali, neturi lėšų nusipirkti tų dozių. Tai tada kitos šalys, kurios yra turtingesnės, turi nupirkti jų daugiau, kad galėtų kitoms padovanoti“, – svarstė V. Vaičaitis.

Paklausus, kiek Lietuvai kainavo išpiltos vakcinos, SAM oficialiai atsako, kad vakcinų kainos nėra viešinamos. Nes taip numato su gamintojais sudarytų sutarčių sąlygos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: