Įstatymų projektų paketą dėl sankcijų, kaip teigiama, reaguodama į vykdomą karinę agresiją prieš Ukrainą ir siekdama užtikrinti nacionalinio saugumo ir užsienio politikos interesus, URM registravo vasario 17-ąją, šiuo metu jis derinamas su suinteresuotomis institucijomis.

Teisės aktuose siūloma įtvirtinti galimybę Lietuvai valstybių agresorių atžvilgiu, papildomai prie Europos Sąjungos nustatytų tarptautinių sankcijų, nacionaliniu lygiu taikyti sankcijas (ribojamąsias priemones) kaip užsienio politikos priemonę.

Atitinkamai siūloma numatyti bausmes ne tik už tarptautinių, bet ir už nacionalinių sankcijų pažeidimus, tai yra siūloma koreguoti Administracinių nusižengimų ir Baudžiamąjį kodeksus.

Už pažeidimus – baudos, konfiskavimas

URM teigia, kad už sankcijų pažeidimus, įvertinus sankcijų apėjimo atvejus ir tai, kad griežtesnės poveikio priemonės galimai sumažintų tokių atvejų skaičių, yra reikalinga nustatyti efektyvų baudų skyrimo mechanizmą juridiniams asmenims.

Ministerija siūlo koreguoti Tarptautinių sankcijų įstatymą ir sudaryti galimybes Lietuvai taikyti nacionalines sankcijas, jei tai neprieštarauja Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams ir Europos Sąjungos teisei.

Nacionalinės sankcijos būtų nustatomos ir atšaukiamos įstatymu, kurį Seimui teiktų Vyriausybė pagal atitinkamos valdymo srities ministro teikimą.

Šiame įstatyme turėtų būti apibrėžiamas sankcijų turinys, subjektai, kuriems jos taikomos, ar juos apibrėžiantys kriterijai, sankcijų taikymo laikotarpis, jų peržiūra, išimtys.

Jei įstatyme būtų išvardijami kriterijai, apibrėžiantys subjektus, kuriems turėtų būti taikomos sankcijos, konkrečius fizinius ir juridinius asmenis, organizacijas, jų grupes turėtų nustatyti Vyriausybė.

Juridiniams asmenims už sankcijų pažeidimus siūloma nustatyti tokias poveikio priemones: baudą nuo 50 iki 100 proc. prekių, paslaugų arba lėšų, kurios buvo tarptautinių sankcijų pažeidimo dalyku ar veiklos rezultatu, vertės, bet ne mažesnę nei 10 tūkst. eurų; baudą nuo 10 tūkst. Iki 50 tūkst. eurų, kai tarptautinių sankcijų pažeidimo dalykas nėra prekės, paslaugos arba lėšos; kai juridinis asmuo pažeidimą padaro pakartotinai per vienus metus nuo poveikio priemonės paskyrimo arba kai prekių, paslaugų arba lėšų, kurios buvo tarptautinių sankcijų pažeidimo dalyku ar veiklos rezultatu, vertė yra didesnė nei 100 tūkst. eurų – baudą iki 5 proc. bendrųjų metinių pajamų, bet ne mažesnę nei 100 proc. prekių, paslaugų arba lėšų, kurios buvo tarptautinių sankcijų pažeidimo dalyku ar veiklos rezultatu, vertės, ir ne mažesnę nei 20 tūkst. eurų.

Už tarptautinių sankcijų pažeidimus galėtų būti skiriamas su tuo susijusių prekių arba lėšų konfiskavimas.

Sankcijos būtų taikomos metus

URM atskiru įstatymo projektu siūlo nustatyti ir konkrečias sankcijas dėl agresijos Ukrainoje.

Jos tokios: sustabdomas Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų išduoti vizas priėmimas ir sprendimų dėl šių prašymų priėmimas Lietuvos vizų tarnybose užsienyje, išskyrus atvejus, kai dėl vizų išdavimo tarpininkauja URM; draudžiamas Rusijos piliečių vykimas per Europos Sąjungos išorės sieną, išskyrus atvejus, kai jie atitinka Vyriausybės nustatytus kriterijus; užsieniečių, vykstančių pagal specialiąją tranzito schemą, tranzitas per Lietuvos teritoriją vyksta laikantis URM nustatytų ir su Valstybės sienos apsaugos tarnybos suderintų sąlygų.

Sankcijos turėtų būti taikomos vienerius metus nuo įstatymo įsigaliojimo dienos su galimybe jų taikymą pratęsti.

„Projekte siūlomas ribojamųjų priemonių kompleksas vertintinas kaip optimalus ir subalansuotas – esamų grėsmių akivaizdoje visos priemonės yra reikalingos ir tikslinės, jos orientuojamos išimtinai į esamas grėsmes, todėl jų taikymas nepatogumų Lietuvos gyventojams nesukels“, – rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Numatoma, kad minėtos sankcijos įsigalios kovo 15-ąją ir galios iki 2024 metų kovo 14 dienos.

Dėl URM parengto įstatymo projektų paketo dar turės apsispręsti Vyriausybė, vėliau pataisos turėtų keliauti į Seimą, Seimo prašoma jas apsvarstyti skubos tvarka.

Šiuo metu ribojimai dėl vizų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams išdavimo, dėl užsieniečių tranzito per Lietuvą ir kt. yra įtvirtinti Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties įvedimo.

Nepaprastoji padėtis pasienio ruožuose prie Baltarusijos, Kaliningrado ir pasienio kontrolės punktuose galioja iki kovo 16 dienos 24 val. 00 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)