Kaip informavo įsigijimus kuruojanti Lietuvos krašto apsaugos ministerijos sekretorė Jūratė Raguckienė, Lietuvos kariuomenei iš JAV atsiųsti du vidutinio nuotolio prieštankinių sistemų "Javelin" treniruokliai, kurie padės išmokyti karius naudotis šiuo pažangiu ir lengvai valdomu ginklu.

"Šiuo metu vykdome žmonių, kurie taps "Javelin" instruktoriais, atranką. Juos paruoš vasaros pabaigoje atvyksiantys JAV kariuomenės instruktoriai", - sakė J.Raguckienė.

Treniruokliai priklausys Lietuvos kariuomenės arsenalui, tačiau bus dislokuoti motorizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis vilkas", kuri iki 2006 metų atitiks NATO nuolatinės parengties reikalavimus, batalionuose.

JAV bendrovės "Raytheon" gaminami "Javelin" bazinio parengimo treniruokliai panašūs į tikrus ginklus, tačiau, be paleidimo įrenginio, turi papildomus elektroninius blokus. Kompiuterio ekrane galima stebėti imituojamą skriejančios raketos trajektoriją bei šūvio garsą ir blyksnį. Treniruoklio kompiuteryje užprogramuoti įvairūs raketų paleidimo scenarijai.

Kuo greitesnio kariuomenės aprūpinimo "Javelin" ginkluote klausimą vasario pradžioje kėlė JAV Gynybos departamente apsilankęs krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.

2001 metų gruodį Lietuva tapo pirmąja Europos valstybe, pasirašiusia sutartį dėl JAV bendrovių "Lockheed Martin" ir "Raytheon" bendros įmonės gaminamų sistemų "Javelin" įsigijimo.

Planuojama, kad šiomis sistemomis bus ginkluota "Geležinio vilko" motorizuotoji pėstininkų brigada.

Už ginkluotę Lietuva sumokės 38,5 mln. litų. Pagal sutartį ginklai turi pasiekti Lietuvą 2004-ųjų viduryje.

KAM neskelbia nupirktos ginkluotės kiekio, tačiau, anot šios sistemos gamintojų, už minėtą sumą Lietuva gaus 75 raketas ir 18 paleidimo įranginių, mokymo įtaisus, logistinę paramą ir mokymus.

"Javelin" buvo pradėtos gaminti 1994 metais. Jomis yra apginkluotos JAV sausumos pajėgos ir jūrų pėstininkų korpusas.

"Javelin" prieštankinių raketų sistema gali būti naudojama šaudymui iš transporto priemonės arba nuo šaulio peties, taip pat iš uždarų patalpų. Tai ypač svarbu kovojant urbanizuotoje teritorijoje.

Aukšta raketos skrydžio trajektorija suteikia galimybę sunaikinti taikinį didesniu negu 2,5 kilometrų atstumu net ir tuo atveju, kai taikinys judėdamas manevruoja ar pasislepia už priedangos ir dingsta iš matymo zonos. "Javelin" turi integruotą dienos ir nakties taikymo įrangą, todėl galima šaudyti ir blogo matomumo sąlygomis bei tamsoje.

Bendras vienos prieštankinės sistemos svoris - 25 kg. Raketa sveria 16 kg, o ugnies postas su taikymo įranga - 5 kg. Net jeigu šaulys nepatyręs, šūvio efektyvumas yra apie 94 procentus.

Lietuvos kariuomenė taip pat turi Švedijos bendrovės "Bofors" gamybos artimojo nuotolio prieštankinių granatsvaidžių "Carl Gustaff".