Kodėl gyventojų mažėja? Delfi kalbintas demografas D. Stumbrys įvardijo esminę to priežastį ir papasakojo, kokios priemonės padėtų suvaldyti demografinius procesus. Siūlymai skatinti gimstamumą, skiriant už kiekvieną vaiką išmokas, anot jo, – ne išeitis: tokios priemonės neduoda ilgalaikio efekto.

– Dėl kokios pagrindinės priežasties ar priežasčių Lietuvoje gyventojų mažėja?

– Demografiniai postūmiai, gyventojų populiacijos kaita neišvengiamai ir visada yra susiję su trimis veiksniais: gimstamumasmirtingumas ir migracija. Gyventojų senėjimo procesai, kurie vyksta visose Vakarų valstybėse, daugiausiai susiję su tuo, kad gerėja gyventojų sveikata, gyventojai ilgiau gyvena. O kitas veiksnys – mažėja gimstamumas arba jis yra santykinai mažas, neužtikrinantis kartų kaitos. Dėl to mažėja jauno amžiaus gyventojų dalis ir taip didėja vyresnio amžiaus gyventojų dalis arba svoris. Taip gyventojų populiacija sensta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)