„Mes praradome šiuolaikinio Europos miesto poetą, kuriame susiduria ta klasikinė menininko beprotybė ir gylys. Tai yra Kęstas pirmiausia. Be to, kas man dar labai imponuoja – estetas“, – sakė žurnalistas, rašytojas Rytis Zemkauskas.

„Kęstutį Navaką reikia suvokti kaip talentingą jauną kūrėją, labai greitai, labai staigiai išsiveržusį į literatūrą, į jos matomas gretas – avangardiškai drąsų, provokatyvų, rašantį gerus eilėraščius, gerą esė, laiško formos kūrinius, pagaliau jis parašė visiškai originalų romaną „Vyno kopija“. Jo eilėraščių knygos tikrai šiuo metu įeina į tokį poetinių ieškojimų, eksperimentų, ir poetinių atradimų lauką, kuris gali būti suvokiamas kaip reikšmingas šiandienos literatūroje. Pagaliau turime prisiminti, kad jis labai jaunas tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, buvo įvertintas, pastebėtas, buvo knygos žmogus. Negali jo kitaip matyti, tik kaip apsuptą knygų – knygyne, bibliotekoje, tarp savo knygų. Jis turėjo labai tikslų knygos meno supratimą, ieškojo knygos estetinio pavidalo“, – kalbėjo literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė.

„Lietuva neteko didelio literatūros talento, išskirtinio talento, kuris literatūroje buvo pakėlęs labai aukštą kartelę, kurią net iki paskutinių dienų vis peršokdavo, jos nenuleisdavo“, – BNS sakė poetas Donaldas Kajokas.

„Aš atsimenu jį dar jauną, kai jis atnešė man pirmuosius eilėraščius. Iškart buvo matyt, kad tai – talentingo žmogaus eilėraščiai“, – teigė jis.

Poetas sakė pamenantis paskutinį pokalbį telefonu su K. Navaku.

„Pamenu paskutinį pašnekesį telefonu. Jis buvo gal prieš savaitę, gal seniau. Ir supratau, gal geriau jo nevargint, nes kai paklausiau, kaip gyveni, jis atsakė, žinai, negyvenu, jau dabar tik lūkuriuoju. Supratau, kad jį vargina bet kokie pašnekesiai“, – pasakojo D. Kajokas.

Jis taip pat pridūrė, kad jam įstrigęs ir K. Navako humoro jausmas, taip pat anksčiau buvęs skeptiškumas.

„Tokio savito humoro jausmo Lietuvoj reikėjo paieškot, kokį jis turėjo (...) Kol jis buvo jaunas, tai buvo toks skeptiškas daugelio rašančiųjų atžvilgiu, antroj gyvenimo pusėj jis pasidarė daug minkštesnis“, – sakė poetas.

„Jam buvo palankūs visi kūrybos dievai“

Kultūros leidinio „Nemunas“ vadovė, rašytoja Erika Drungytė BNS teigė, kad K. Navako indėlis į lietuvių literatūrą – neeilinis, poeto kūryba liks visiems laikams.

„Visi žinojom, kad tai nuostabus iš pašaukimo poetas, kuriam, manau, buvo palankūs visi kūrybos dievai. Šiandien tiesiog galim didžiuotis, kad lietuvių literatūra yra turtinga K. Navako poezija, eseistika ir kitais darbais. Neabejojame mes ta verte ir neabejojame, kad jo kūryba lieka visiems laikams“, – sakė E. Drungytė.

„Vieniems jis bus mylimas poetas, kitiems – mokytojas. Literatūros kritikams jis paliko neišsemiamus lobius“, – pridūrė ji.

Rašytoja pasakojo prisimenanti paskutinį susitikimą su K. Navaku, kai vyko į poezijos festivalį „Poetinis Druskininkų ruduo“.

„Tada jis manęs paprašė pagelbėti, nes jau sunkiai vaikščiojo, tai mudu įsimetėme į mano automobilio bagažinę ratukus, Kęstutis prisėdo šalia patogiai ir mes nuvažiavom į Druskininkus“, – pasakojo rašytoja.

„Tada jau buvo matyti, kad Kęstučio sveikata yra silpna, bet jis gebėjo ir ratukuose sėdėdamas papokštauti, puikiai paskaityti savo eiles. Kur pirštu dursi, ten kiekvienas turės atsiminimų apie Kęstutį“, – tęsė ji.

E. Drungytė taip pat teigė, kad ir gyvenime, ir kūryboje K. Navakas buvo estetas, jai įspūdį irgi paliko puikus poeto humoro jausmas.

„Manau, kad viskas, su kuo jis bendravo, tai buvo kūrybinis laukas – muzika, literatūra, užsienio literatūra, kurią jis puikiai vertė (...) Jis nebuvo tas žmogus, kuris lipdavo ant tribūnų ir kažkaip save ypatingai rodė, bet saviškių, bičiulių rate jis buvo išskirtinė asmenybė, visada kupinas sąmojo, giliai ir eruditiškai suvokto humoro“, – sakė E. Drungytė.

„Kęstutis buvo ypatingas žmogus, visada turėjo savo susikurtą nepakartojamą poeto įvaizdį, mes jį gerbėme ir pasitikėjome juo, neabejodami vienu dalyku, kad tai yra iš tiesų apdovanotas kūrybiniu pašaukimu žmogus. Kaip bebūtų visų mūsų kelias pasibaigs, tik vienų pasibaigs mažesniais darbais, kitų didesniais, o Kęstučio sukurtas visas poezijos pasaulis neabejotinai gyvuos šimtus metų lietuvių poezijos lauke. Žinoma, tai yra neabejotinai mūsų klasikas jau dabar galima sakyt. Mums visiems tos jo draugystės trūks, bet ir nebendravusiems, kiekvienam lietuviui tai skaudi žinia, nes net kas neskaitė poezijos tą pavardę žinojo. Jis paminklą sau savo kūryba pasistatė, mums belieka jį išsaugoti, tik tiek“, – Delfi kalbėjo poetė, literatūros kritikė Erika Drungytė

Įvairių premijų laureatas, poetas, eseistas ir vertėjas Kęstutis Navakas mirė sekmadienio vakarą savo namuose eidamas 56-uosius metus. Poetas parašė aibę eilėraščių rinkinių, taip pat esė rinkinių, romanų, vertė užsienio literatūrą.