Kasacine tvarka civilinę bylą išnagrinėję teisėjai nutarė, kad žemeseniųjų instancijų teismai nepagrįstai Vokietijos Federacinei Respublikai negrąžino Antonio Campi paveikslo „Trys Marijos prie Kristaus kapo“.

Teisėjų kolegijos sprendimu, Lietuvos dailės muziejuje saugomas meno kūrinys turi būti grąžintas Vokietijai, iš kurios jis neteisėtai buvo išvežtas po Antrojo pasaulinio karo.

LAT taip pat paliko galioti anksčiau teismų priimtą sprendimą, kuriuo buvo nutarta, kad Lietuva privalo Prūsijos kultūros vertybių fondui perduoti Adolfo Menzelio paveikslą „Pelenų dienos rytas“.

Ginčas dėl meno kūrinių tarp Lietuvos ir Vokietijos tęsėsi daugiau kaip 8 metus – dar 2005-ųjų gruodį Vokietijos ambasada Užsienio reikalų ministerijai įteikė verbalinę notą dėl kultūrinių vertybių sugrąžinimo.

Vokietijos ieškinyje teismui buvo nurodyta, kad A. Campi paveikslą „Trys Marijos prie Kristaus kapo“ 1821 m. įsigijo Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas III. Paveikslas skirtingais metais puošė Berlyne ir Potsdame esančius rūmus, o Antrojo pasaulinio karo metais šis paveikslas kartu su kitomis muziejų fondų vertybėmis buvo saugojamos nuo bombardavimų ir perkeltos į Potsdamo Sanssouci parko Naujuosius rūmus.

A. Menzelio paveikslas „Pelenų dienos rytas“ nuo 1944 m. kovo kartu su kitais Nacionalinės galerijos kūriniais buvo saugomas Reicho banko pirmajame požeminiame rūsyje Berlyne, siekiant apsaugoti nuo oro antskrydžių ir bombardavimų.

1945 m. Berlyno dalis, Potsdamas ir Sanssouci kartu su parko Naujausiais rūmais priklausė Raudonosios armijos užėmimo zonai, kurios padaliniams pasitraukus, buvo nustatytas šių paveikslų dingimas.

Ieškinyje buvo pabrėžiama, kad paveikslai Raudonosios armijos Vyriausiosios trofėjų valdybos nekonfiskuoti ir neperleistos į juos nuosavybės teisės, juos transportuoti už Vokietijos ribų neišduota oficialaus sutikimo.

A. Campi paveikslas „Trys Marijos prie Kristaus kapo“ priklauso Vokietijos Federacinės Respublikos federaliniam turtui, kurį patikėjimo teisėmis valdo Prūsijos rūmų ir sodų Berlyne ir Brandenburge fondas.

A. Menzelio paveikslas „Pelenų dienos rytas“ nuosavybės teise priklauso Prūsijos kultūros vertybių fondui, kuriam, kaip teisės perėmėjui, priskirta likviduotos Prūsijos valstybės turto dalis.

Šie paveikslai, kurie yra yra Vokietijos Federacinės Respublikos kultūros paveldo ir vokiečių tautos istorijos dalis, buvo laikomi Lietuvos dailės muziejuje. Jie yra įvertinti beveik dviem milijonais litų.

„Jie neturi jokių tiesioginių sąsajų su Lietuvos daile ir kultūros paveldu, išskyrus tai, kad atsidūrė Lietuvos teritorijoje po Antrojo pasaulinio karo“, – buvo teigiama ieškinyje.

Bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo, kad A. Menzelio paveikslą „Pelenų dienos rytas“ LTSR Ministrų taryba nusipirko dar 1948 m. gegužę iš Mikalojaus Romeikos už 4 450 rublių.

Tuo metu A. Campi paveikslą „Trys Marijos prie Kristaus kapo“ Lietuvos dailės muziejus įsigijo 1951 m., vykdant teismo sprendimą dėl Vinco Steponavičiaus turto konfiskavimo ir jo perdavimo Vilniaus valstybinio dailės muziejaus nuosavybėn.

„Tokių vertingų paveikslų Lietuvoje yra labai mažai, todėl jeigu jų netektume, būtų didelis praradimas“, – anksčiau DELFI yra sakiusi Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja rinkiniams Loreta Marija Meškelevičienė.