"WikiLeaks" dokumentas, paskelbtas leidinio "Russkij reporter" interneto svetainėje, atskleidžia, kad šį klausimą sprendė aukšto rango Lietuvos pareigūnai.

Anot dokumento, moteris su nedeklaruotais 25 tūkst. JAV dolerių buvo sulaikyta, kai bandė iš Lietuvos patekti į Baltarusiją. Pinigai rasti automobilyje, kuriuo vyko dar du asmenys, rašoma ataskaitoje. Moters, kuriai grėsė kaltinimai kontrabanda, pavardė dokumente yra ištrinta.

Pinigai buvo skirti Tarptautinei mokslinių tyrimų ir tarpusavio mainų tarybai (International Research and Exchange Board), kuri Baltarusijoje vykdė JAV tarptautinės paramos agentūros (USAID) finansuojamą projektą, atskleidžiama JAV ambasados Vilniuje parengtame dokumente.

JAV diplomatai teigė, kad sulaikymas "Lietuvos vyriausybę pastatė į delikačią situaciją" - ji turėjo vykdyti įstatymus, bet nenorėjo suteikti Minsko režimui preteksto imtis griežtų priemonių prieš pilietinę visuomenę ir iš išorinės finansuojamus projektus.

Dokumente aprašyta, kaip situacija buvo aptarta su tuometiniu Užsienio reikalų ministerijos pareigūnu Jonu Paslausku, kuris dabar yra Lietuvos ambasadorius Gruzijoje.

"Jis (J.Paslauskas - BNS) sakė, kad Lietuvos Vyriausybė nori nesuteikti A.Lukašenkos režimui pasiteisinimo apsunkinti užsienio vyriausybių ir nevyriausybinių organizacijų veiklą Baltarusijoje", - rašoma dokumente.

"Jis pasiūlė suderinti su JAV vadovybe ir kitomis organizacijomis, kad būtų išvengta panašių atvejų ateityje. J.Paslauskas sakė, kad Lietuvos Vyriausybė naudoja įvairius asmenis ir kelius siųsti pinigus grupėms į Baltarusiją, įskaitant savo diplomatus", - rašoma dokumente.

Iš dokumento matyti, kad JAV diplomatai susidariusią situaciją aptarė ir su tuometiniu aukštu Vidaus reikalų ministerijos pareigūnu Stanislovu Liutkevičiumi.

"S.Liutkevičius papasakojo, kad jis kalbėjo su užsienio reikalų ministru A.Valioniu ir žadėjo palaikyti ryšius su generaliniu prokuroru po jo pokalbiu su ministru. Jis sakė: "Manau, kad galime tai išspręsti, ir tai bus pozityvu jai". S.Liutkevičius sakė, kad yra pasirengęs suderinti su JAV vyriausybe ateityje, jei būtina, užtikrinti, kad kurjeriai nesusidurtų su panašiomis problemomis", - rašoma dokumente.

Po pokalbių su Lietuvos pareigūnais JAV diplomatai susidarė vaizdą, kad Lietuvos generalinis prokuroras nesieks griežtos bausmės tiems asmenims, kurie remia Lietuvos vyriausybės pastangas "atnešti demokratiją į Baltarusiją", atskleidžia dokumentas.