„Žiūrint absoliučiais skaičiais, niekaip negalime konkuruoti su kokia Lenkija, bet jeigu žiūrėtume proporcingai tūkstančiui gyventojų, tai mes 2012 metais tūkstančiui gyventojų netekome 7 (žmonių –red.). Tai yra gryni praradimai: emigracija minus imigracija“,- kalbėjo ji.

Pasak jos, 2011 metais tokie grynieji praradimai siekė 12 žmonių tūkstančiui gyventojų. „Tais skaičiais mes visada pirmaujame, mes dalinamės pirmą, antrą, trečią vietą, dažniausiai pirmą vietą. Tad proporcingai mūsų emigracija yra labai didelė“, - sakė A. Sipavičienė.

Pasak jos, 2013 metais neigiama emigracija išlieka Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Airijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Kipre.

„Latvija ir Lietuva nuolatinę neigiamą emigraciją turi 10-15 metų, o Graikijoje, Airijoje ir Ispanijoje tai prisidėjo tik po krizės. Tad šie procesai pas mus išlaiko tendenciją ilgą laiką“,- kalbėjo A. Sipavičienė.

Bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa, kurios rezultatus skelbia portalas delfi, parodė, kad apie emigraciją linkę galvoti maždaug ketvirtadalis mūsų šalies gyventojų, iš jų, beveik 4 proc., tam kryptingai ruošiasi.

Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą klausykite čia.