„Galime pasidžiaugti, kad teisinis bendradarbiavimas su Kinijos Liaudies Respublika vyksta sklandžiai. Tam turime tinkamą instrumentą – sutartį dėl teisinės pagalbos civilinėse ir baudžiamosiose bylose“, – ministerijos pranešime cituojamas J. Bernatonis.

Ministras su ambasadoriumi taip pat aptarė Lietuvos ir Kinijos ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas ir pasidžiaugė stiprėjančiais valstybių ryšiais verslo, ekonomikos ir švietimo srityse. Ministras padėkojo ambasadoriui už aktyvų Lietuvos ir Kinijos bendradarbiavimo ryšių plėtojimą ir išreiškė viltį, kad ateityje visapusis šalių bendradarbiavimas tik intensyvės.

Lietuvos ir Kinijos Liaudies Respublikos institucijų bendradarbiavimo sutartis dėl teisinės pagalbos civilinėse ir baudžiamosiose bylose įsigaliojo 2002 m. sausio 21 d. Šios sutarties pagrindu Lietuvos Respublikos teisingumo institucijos (teismai, prokuratūra) siunčia teisinės pagalbos prašymus dėl dokumentų įteikimo Kinijoje. 2013-2015 m. iš viso buvo išsiųstas 21 toks prašymas, problemų dėl prašymų vykdymo iki šio nebuvo kilę.

Susitikime buvo paminėta, kad 2013 m. gegužę Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijoje buvo gautas Lietuvos piliečio, kuris nuteistas laisvės atėmimo bausme Kinijos Liaudies Respublikos teismo nuosprendžiu, prašymas dėl jo perėmimo atlikti likusią laisvės atėmimo bausmės dalį Lietuvoje. Šiuo metu teisinio pagrindo nuteistųjų perdavimui nėra, todėl Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija rengiasi inicijuoti dvišalės Lietuvos ir Kinijos Liaudies Respublikos sutarties dėl nuteistųjų asmenų perdavimo tolesniam bausmės atlikimui sudarymą, pranešė ministerija.