"Aš tikiu, kad jie grįš, nors, aišku, sunku pasakyti. Šiandien jie tikrai jokių taisyklių nepažeidžia, jie turi leidimą laikinai gyventi Lietuvoje ir gali būti kaip ir kiekvienas Lietuvos gyventojas užsienyje iki 3 mėnesių per 6 mėnesių laikotarpį, arba ne ilgiau kaip 6 mėnesius per 12 mėnesių laikotarpį. (...) Jie yra šiek tiek ilgiau nei mėnuo, tai dar turi laiko rezervo", - sakė T. Žilinskas.

Ministras atkreipė dėmesį, kad pažeidę terminą šie žmonės prisidarytų tik bėdos sau patiems.

"Jeigu terminą pažeis, švedai juos grąžins į Lietuvą ir tuo metu bus apribotas jiems patiems judėjimas po ES ir Švediją, kitą kartą jų neįsileis, kaip pažeidusius buvimo jų šalyje taisykles. (...) Tiems patiems žmonėms nenaudinga tikėtis, kad bus gautas prieglobstis kitur, nes Lietuva jau išnagrinėjo jų bylą, priėmė sprendimą, atsižvelgdama į jų situaciją, padėtį jų šalyje", - sakė T. Žilinskas.

Ministro teigimu, pabėgėlių šeima turėtų ieškoti galimybių įsitvirtinti mūsų šalyje.

"Manau, kad jie turėtų integruotis toliau mūsų visuomenėje ir prisidėti prie mūsų gerovės kūrimo, ir toliau gali laisvai, kaip ir kiekvienas gyventojas, keliauti, lankyti gimines, draugus kitose šalyse", - sakė T. Žilinskas.

Rugpjūčio 9 dienos duomenimis, Lietuva iš Graikijos ir Turkijos yra perkėlusi 82 asmenis. Ministro teigimu, jeigu pabėgėliai ir toliau bus perkeliami tokiais tempais, tai Lietuvai nepavyks įvykdyti įsipareigojimo Europos Sąjungai priimti 1105 asmenis. Tačiau esą su stringančiu perkeliamų pabėgėlių procesu susiduria ne vien mūsų šalis.

"Tai yra susiję tiek su Graikijos, Italijos, Turkijos institucijų darbu, tiek su asmenų, kuriuos perkelia savo noru būti perkeltiems į vieną ar kitą valstybę. Vis dar tikiu, kad galime tą padaryti, bet skaičiuojant matematiškai, kiek mums iki šiol perkelta, ir jeigu toliau tokiais tempais judėsime, tai aišku, yra tikimybė, kad kvotos neįvykdysime", - sakė T. Žilinskas.

Jo nuomone, spartinti procedūrų nereikėtų.

"Vyksta darbas, labai atsakingai vykdomos saugumo patikros, atrenkame žmones tik tuos, kurie nori atvykti į Lietuvą, tad labai nepaspartinsime ir lenktyniauti nėra su kuo", - sakė T. Žilinskas.

Pasak ministro, šiuo metu dar nekyla problemų dėl pabėgėlių apgyvendinimo.

"Vietos dar tikrai yra Rukloje, dar turime, kur priimti. Čia kol kas problemos nematau. Jeigu kartais ir persipildytų pabėgėlių priėmimo centro patalpos, tai vienas iš mechanizmų, kurį siūlome ir parengėme nutarimo projektą, kad būtų leista pabėgėlius apgyvendinti ne Pabėgėlių priėmimo centre, o, tarkime, kažkur išnuomojant patalpas kitur. Tokia galimybė yra numatyta ir ES teisės aktuose, tai leistų geriau vykdyti įsipareigojimus ES ir integruoti žmones į Lietuvos gyvenimą", - sakė T. Žilinskas.