Šiuo metu Lietuva yra skyrusi vieną Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnį, kuris dalyvauja Europos Sąjungos operacijoje, skirtoje migrantų krizei spręsti.

„Ketinama stiprinti iš tikrųjų ir, pirmiausia, sulauksime poreikio, koks yra šalių kalbant apie Graikiją, Italiją, agentūrų, ypač „Frontex“, koks poreikis yra papildomas, ir tikrai dalyvausime toliau, jeigu toks poreikis bus“, – Eltai sakė S.Skvernelis, pirmadienį dalyvavęs Briuselyje vykusioje neeilinėje Europos Sąjungos (ES) teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryboje.

Liepos pabaigoje Lietuva dviem mėnesiams į nelaimių zoną yra išsiuntusi VSAT sraigtasparnį su dešimties žmonių įgula.

„Mes turime galimybę dar ir jūros apsaugos laivus. Tikrai būtų svarstoma, jeigu toks poreikis būtų. Tą, beje, visos valstybės deklaruoja, prisidėjimą prie šitų operacijų“, – teigė vidaus reikalų ministras.

Vadinamoji „Frontex“ programa yra nukreipta kovai su nelegalia migracija iš Šiaurės Afrikos į ES.

Taip pat vidaus reikalų ministras S. Skvernelis patvirtino, kad, jeigu Lietuvoje būtų sulaukta pabėgėlių antplūdžio, šalis įsivestų laikiną sienų kontrolę. Tiesa, kol kas tokio poreikio nėra.

„Yra Šengeno teisyne surašyta, kokiomis aplinkybėmis kada šalys gali tokią laikiną priemonę įvesti. Jeigu atsirastų mums toks poreikis, tai mes ir padarytume. Apie tai kol kas net kalbų nėra“, – sakė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

ELTA primena, kad ES ministrai Briuselyje susitarė dėl veiksmų, kurių reikia imtis siekiant suvaldyti krizę, taip pat patvirtino ES Tarybai pirmininkaujančios valstybės išvadas.

Buvo pabrėžta tai, kad sėkmingas perkėlimas yra neatsiejamai susijęs su karštųjų taškų (hotspots) veikimu, kurie užtikrins asmenų registraciją, identifikavimą, pirštų antspaudų paėmimą, nelegalių migrantų grąžinimą ir kt.

Posėdžio metu taip pat buvo iš esmės sutarta dėl 120 tūkst. asmenų papildomo perkėlimo, pabrėžiant, kad tai yra laikinas mechanizmas. Galutinį sprendimą šiuo klausimu planuojama priimti spalio mėnesį vyksiančioje Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryboje.

ES ministrai taip pat susitarė imtis priemonių dėl efektyvesnės grąžinimo ir readmisijos politikos įgyvendinimo – detaliai su tuo susijusios priemonės ir veiksmai bus aptariami ir tvirtinami spalio mėnesį. Ministrai taip pat pritarė ES saugių kilmės šalių sąrašo sudarymui.

Kalbant apie krizės priežasčių šalinimą ministrai pabrėžė, kad dėmesio centre turi būti kova su nelegaliais gabentojais, nes didelis migrantų skaičius lemia didelį nusikalstamos veiklos mastą. Europolo duomenimis, iki šiol pradėta 1400 bendrų valstybių narių tyrimų, kuriuose identifikuoti 29 tūkst. asmenų, užsiimančių žmonių gabenimu.

Posėdžio metu taip pat susitarta, kad bus ieškoma efektyvių priemonių siekiant sustabdyti antrinį judėjimą ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)