„Vakar dienos duomenimis, liepą iš viso buvo 32 atvejai“, – BNS antradienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis.

Užsieniečiai, kuriems nustatyta COVID-19, įkurdinami Abromiškių reabilitacijos ligoninėje, tačiau ten vietų nepakanka, todėl atskiros patalpos įrengtos ir Verebiejuose esančioje mokykloje, kur apgyvendinami migrantai.

„Vakar tokių migrantų Verebiejuose buvo aštuoni, jie apgyvendinti atskirai nuo kitų“, – teigė pasieniečių atstovas.

Anot jo, atvejų, kai nuo migrantų užsikrėtė pasieniečiai ar atvirkščiai, nebuvo nustatyta.

„Apsaugos priemonės šimtaprocentinės (...). Visi sulaikymai vyksta su apsaugos priemonėmis – kaukėmis, pirštinėmis ir pan. Visa tai vyksta gryname ore. Migrantai pristatomi į užkardą, iškart izoliuojami. Migrantams irgi duodamos apsaugos priemonės. Atvejų, kad nuo jų užsikrėstų pasieniečiai, nebuvo“, – kalbėjo G. Mišutis.

Jo teigimu, židiniai tarp jau į Lietuvą atvykusių migrantų nesiformuoja, atvejai nustatomi per pirmą parą neteisėtai kirtus sieną, o be neigiamo testo rezultato, norint išlaikyti saugumą, nepradedamos prieglobsčio procedūros.

Pasieniečių atstovas taip pat sakė, kad visi užsikrėtę migrantai serga lengva forma.

Liepos mėnesį pasienyje su Baltarusija sulaikyta per 1 tūkst. neteisėtai sieną kirtusių užsieniečių.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija Lietuvos pareigūnai sulaikė 1716 migrantų – porą dešimčių kartų daugiau nei pernai. Daugelis jų yra iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Dėl smarkiai išaugusio migrantų srauto Vyriausybė valstybės mastu yra paskelbusi ekstremaliąją situaciją.