Rezoliucijoje, kurios taryba net nesvarstė, rašoma, kad Liberalų sąjūdis taip elgiasi, „matydamas, kad dabartinė koalicinė dauguma eina ne laisvės, bet ribojimų keliu taip keldama grėsmę pamatiniams laisvos demokratinės valstybės principams“.

Ja buvo siūloma pripažinti, kad „šiuo metu Lietuvoje nėra pakankamai pajėgios partijos, kuri galėtų viena sustabdyti demokratinius principus savanaudiškais tikslais nuolat paminančias politines jėgas“.

Tam, kad būtų įtrauktas papildomas klausimas, balsavo 45 Tarybos nariai, bet to neužteko, kad papildomas klausimas būtų įtrauktas į darbotvarkę. Prieš balsuojant net nebuvo pristatytas rezoliucijos turinys.

Prisipažino, kad atsisakė įtraukti klausimą

Partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas pripažino, kad atsisakė įtraukti šį klausimą į posėdžio darbotvarkę, nes, pasak jo, jį teikia tik skyriaus prezidiumas, be to, jis šią rezoliuciją teigia suprantantis kaip siūlymą leisti skyriams dalyvauti rinkimuose komitetų formatu.

„Aš, kaip partijos pirmininkas, turiu teisę sudaryti posėdžio darbotvarkę. Aš šį klausimą atsisakiau teikti dėl įvairių priežasčių: pirma, net ne Vilniaus skyrius tą pateikė, ne Vilniaus skyriaus taryba, o tik prezidiumas“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis sakė, kad dėl Vilniaus skyriaus ir partijos valdybos ginčo pasisakyti turės liberalų Etikos ir skaidrumo komisija, kurios E. Gentvilas paprašė išanalizuoti, ar teisi buvo partijos valdyba panaikindama skyriaus sprendimą, ar Vilniaus skyrius, atsisakęs vykdyti valdybos sprendimą.

Sostinės meras Remigijus Šimašus teigė, kad liberalai turėtų susitelkti ne į smulkmenas, o į visai Lietuvai svarbius procesus.

„Neturėtume užsišnekėti mažuose dalykuose, turėtume kalbėti apie didelius dalykus. O dideli dalykai yra tai, kad Lietuva išgyvena rimtą iššūkį, rimtą lūžį – čia Eugenijus buvo visiškai teisus“, – pripažino R. Šimašius.

„Mes turime pajausti širdimi, kad jeigu ne mes, tai niekas kitas nepakovos už Lietuvą ir pirmas dalykas, ką noriu pabrėžti, čia yra ne partijos išgyvenimo klausimas, tačiau Lietuvos klausimas“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Jis teigė, kad liberalų sutelkta pilietinė visuomenė turi tapti atsvara.

Tarp Vilniaus liberalų ir partijos vadovybės yra kilęs ginčas dėl dalyvavimo savivaldos rinkimuose sostinėje. Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyrius nusprendė per savivaldos rinkimus kelti ne partijos, o naujai buriamo rinkimų komiteto „Už Vilnių, kuriuo mes didžiuojamės“ sąrašą. Jam vadovauti ėmėsi sostinės meras, buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius, rašė BNS.

Tačiau partijos Valdybą sprendimą paskelbė neteisėtu. Vilniaus liberalų prezidiumas tokį sprendimą vadina neteisėtu.

Šeštadienį į posėdį Kaune susirinko Liberalų sąjūdžio taryba. Ji tvirtins artėjančių savivaldybių tarybų rinkimų programos metmenis, išklausys pretendentų būti kandidatais į Europos Parlamento narius prisistatymą bei patvirtins jų sąrašą.