Šių metų kovą viename iš sostinės restoranų liberalai Remigijų Šimašių kilnojo į orą – surinkęs 63 proc. rinkėjų balsų, jis įveikė ilgametį sostinės vadovą Artūrą Zuoką, kuris sulaukė dvigubai mažesnės rinkėjų paramos – 37 proc. balsų.

Politologas Mažvydas Jastramskis nemano, kad Liberalų sąjūdis (LS) tokios sėkmės sulauks ir per Seimo rinkimus. „Savivaldos rinkimuose buvo kitokia specifika. Žiūrint į apylinkių balsavimą, liberalai iš tiesų stipriai aplenkė kitas partijas. Buvo apylinkių, kur gauta daugiau nei 30 proc. balsų. Nemanau, kad tokia pati situacija pasikartos dar kartą“, – prognozuoja Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas.

Tačiau LS, pasak M. Jastramskio, Vilnius yra beprotiškai svarbus – liberalų rinkėjai yra stipriai koncentruoti Vilniuje, ir čia ši partija gauna apie trečdalį balsų. Be to, pasak M. Jastramskio, Lietuvoje žmonės labiau mėgsta ir pasitiki personalizuotomis institucijomis.

„Prezidento instituciją žmonės labiau mylės nei vyriausybę, tuo labiau parlamentą. Savivaldoje yra panašiai – meras matomas, yra asmeninis ryšys. [...] Jei liberalų reitingas išsilaikys, o R. Šimašiumi Vilniuje rinkėjai nenusivils, jo įvaizdis prieš Seimo rinkimus gali būti išnaudojamas. Tačiau liberalams teks sukti galvą, kaip R. Šimašių įpinti į kampaniją ir susieti su Seimo rinkimais, jei jis nori toliau dirbti meru“, – aiškino M. Jastramskis.

Panašiai kalba ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Lauras Bielinis: „Didžioji dalis visuomenės, žvelgdami į Vilnių ir Vilniaus merą, mato tam tikrą politinę iniciatyvą ar tos iniciatyvos nebuvimą. Šiandien matome, kad liberalai turi parodyti kažkokį alternatyvų veidą, bet tam jau trūksta laiko, arba turi sustiprinti R. Šimašių, o kaip tai padaryti – nežinau, juolab kad ir konkurentai neleis jam efektingai veikti.“

Įvertins R. Šimašiaus nuveiktus darbus

Dienraščio „Lietuvos žinios“ apžvalgininkė Jurga Tvaskienė teigia, kad laikotarpis nuo šio rudens iki būsimų Seimo rinkimų partijoms yra labai įtemptas. „R. Šimašiui tai yra labai atsakingas laikotarpis, nes būtent jis yra tas ryškus žmogus, kuris dabar matomas viešumoje Vilniuje. Jei jo darbai pradės strigti, tai gali atsiliepti ir Liberalų sąjūdžio reitingams“, – prognozavo apžvalgininkė.

Jos nuomone, koją R. Šimašiui ir liberalams gali pakišti nesusikalbėjimas koalicijoje. „Pastaruoju metu Vilniaus savivaldybėje tokios aplinkybės jau pradeda skambėti. Turime situacija „Vilniaus vandenyse“, taip pat „Vilniaus šilumos tinkluose“, kur atsistatydino valdyba. Jei tokie dalykai bus viešinami ir sulauks visuomenės atgarsio, R. Šimašiui tai gali atsiliepti neigiamai. Ar jis suvaldys situaciją, nežinau, nes pastaruoju metu jo reakcija būtent į šiuos dalykus – rimtus klausimus – yra ganėtinai menka“, – tęsė J. Tvaskienė.

M. Jastramskio teigimu, Vilniaus mero postas yra labai matomas, ir klaidos gali brangiai kainuoti. „Jei nebus judesių į priekį, Vilniuje nebus daroma naujų projektų ar reformų, statybų ir pan., tai gali atsiliepti ir visos partijos reitingams ne taip jau teigiamai“, – LRT.lt kalbėjo TSPMI dėstytojas.

Pasak politologo L. Bielinio, R. Šimašiaus klaida, matyt, buvo ta, kad jo veiklos pradžia buvo pažymėta ne pozityviais planais, veiksmais ir sprendimais, o ardymu ir griovimu to, kas buvo padaryta ankstesnio mero.

„Galbūt tai buvo ir teisinga, tačiau pradėti nuo griovimo strategiškai yra ydinga, netinkama. Šiandien visuomenė žvelgia ir laukia. Manau, lūkesčio potencialas išsekęs, o po žiemos savo nuotaikų efektą duos šildymas, pažliugę keliai pavasarį, senstantis visuomeninio transporto ūkis. Visa tai sukurs bendrą įvaizdį apie tai, kad liberalų meras nepajėgė išspręsti tų problemų, kurios buvo jam deleguotos kaip visuotinis lūkestis per rinkimus“, – LRT.lt dėstė L. Bielinis.

VDU profesoriaus manymu, tai tiesiogiai atsispindės ir LS reitinguose. „Jei jie nori išlikti bent dabartiniame lygmenyje, jie su Vilniaus meru turi padaryti kažką labai efektingo“, – pridūrė L. Bielinis.