Vienu realiausių kandidatų laikytas Klaipėdos meras Eugenijus Gentvilas antradienį dar kartą patvirtino neketinąs palikti uostamiesčio. Praėjusį savaitgalį Klaipėdos meras teigė, kad svarstytų galimybę tapti ūkio ministru, jei tai pasiūlytų premjeras R.Paksas arba prezidentas V.Adamkus.

Vienas minimų kandidatų - Lietuvos pramonininkų konfederacijos tarybos narys, parlamentaras Algimantas Matulevičius, 1992 metais dirbęs kartu su ekspremjero Bronislovo Lubio Vyriausybe. A. Matulevičius teigė dar nesulaukęs siūlymo tapti ūkio ministru.

Dar praėjusią savaitę tarp kandidatų minėtas Seimo narys, buvęs Palangos meras Raimundas Palaitis dienraščiui sakė, kad Liberalų frakcija parlamente jo kandidatūros nesvarstė. Paklaustas, ar jis jaučiasi pajėgus būti ūkio ministru, R.Palaitis teigė vertinąs save savikritiškai, tačiau siūlymą gerai apgalvotų.

Trečias galimas kandidatas iš Seimo narių yra Rimvydas Vaštakas, buvęs bendrovės "Klaipėdos Smeltė" gamybos ir komercijos direktorius. Parlamentaras teigė pats negalvojęs apie galimybę vadovauti Ūkio ministerijai.

Liberalų frakcijos Seime seniūnės pavaduotojas Eligijus Masiulis mano, jog pretendentų į ūkio ministrus kandidatūras liberalai gali svarstyti jau trečiadienį po pietų vyksiančiame frakcijos posėdyje.

Realiu pretendentu į ūkio ministrus laikomas artimas R.Pakso bendražygis ūkio viceministras Gediminas Rainys. Jis buvo R.Pakso patarėjas ekonomikos ir ūkio klausimais, kai šis dirbo Vilniaus meru 1997-1999 m. R.Paksui pirmą kartą tapus premjeru, paskui jį į Vyriausybę išėjo dirbti ir G.Rainys, įtaką išlaikęs ir Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje.

Kiti du galimi kandidatai į ūkio ministrus - Leonas Makūnas ir Tomas Bielinskas laikomi įtakingais Klaipėdos liberalais. Klaipėdos verslo konsultacijų centro direktorius T.Bielinskas teigė atsisakysiąs tapti ministru, jei jam ši galimybė bus pasiūlyta.

Tą patį teigė ir bendrovės "Klaipėdos mediena" ekonomikos direktoriumi dirbantis L.Makūnas. Kaip pranešė dienraštis "Kauno diena", m inistras pirmininkas R.Paksas kol kas neatskleidžia, kas, jo nuomone, galėtų tapti naujuoju ūkio ministru, tačiau neslepia turįs penkis kandidatus.

Premjeras pabrėžė, kad į laisvą kėdę Vyriausybėje atsisės liberalų atstovas. "Kauno dienos" žiniomis, viena realiausių pretendenčių galėtų būti Ministro Pirmininko patarėja įmonių restruktūrizavimo ir privatizavimo klausimais Ona Juknevičienė. Ji tvirtina negavusi pasiūlymo tapti ūkio ministre, tačiau jeigu toks pasiūlymas būtų, patarėja teigia jį "rimtai svarstysianti".

Vyriausybės kuluaruose kalbama, kad ekonomistės išsilavinimą turinti O.Juknevičienė laikoma "kieta" moterimi, turinčia tvirtą poziciją svarbiausiais ekonomikos valdymo ir jos vystymo klausimais bei sugebančia apginti savo požiūrį.

Tarp galimų kandidatų yra ir Vyriausybės kancleris Robertas Dargis, į R.Pakso vadovaujamo ministrų kabineto aparatą atėjęs iš premjerui artimo statybos verslo. R.Dargis yra Liberalų sąjungos narys. Kancleris teigia negavęs pasiūlymo užimti laisvą ministro vietą.

Dar vienas galimas pretendentas - "Lietuvos energijos" valdybos narys, investicijų valdymo specialistas Arvydas Strumskis. Jis visai neseniai buvo deleguotas į vienos didžiausių šalies bendrovės valdybą. A.Strumskį į šį postą pasirinko E.Maldeikio vadovaujama Ūkio ministerija, todėl neatmetama galimybė, kad jis gali būti priimtinas daugumai liberalų bei pačiam premjerui.