Bet konkursą laimėjusios bendrovės politikams pateikta vadinamoji SSGG (Stiprybių, silpnybių, galimybių ir grėsmių – (angl.) SWOT) analizė labiau primena ne Vilniaus miesto savivaldybės veiklos viešinimo, bet sostinės mero Remigijaus Šimašiaus vadovaujamos politinės partijos – Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio – politinės ir teisinės krizės suvaldymo planą.

Sutartį paviešino A. Zuokas

Būtent šį pasiūlymą iš kelių konkurse dalyvavusių bendrovių pasirinko Vilniaus miesto savivaldybė, šių metų rugpjūčio 2 dieną pasirašiusi Viešinimo paslaugų sutartį su UAB „Idea prima“. Sutarties paslaugų suma – 114 tūkst. eurų.

Miesto mero atstovų atsiųstame atsakyme DELFI sostinės valdžia neigia miestiečių pinigais apmokanti savo lyderio R. Šimašiaus vadovaujamos politinės partijos munduro skalbimą.

Vilniaus miesto savivaldybės sutartį su bendrove „Idea prima“ dėl viešinimo paslaugų savivaldybės tarybos paskutiniojo posėdžio metu paviešino buvęs sostinės meras, Lietuvos laivės sąjungos (liberalų) pirmininkas Artūras Zuokas.

Pristatydamas savivaldybės tarybos nariams pateikimui sprendimo projektą – kad žiniasklaidos priemonėse publikuojama apmokama savivaldybės informacija būtų žymima, – savo pasisakymą A. Zuokas iliustravo skaidrėmis iš „Idea prima“ Vilniaus miesto savivaldybės viešinimo paslaugų konkursui pateikto pasiūlymo – SSGG analizės.

Šis pasiūlymas, kuris pažymėtas žyma „konfidencialu“ ir kurį matė ir DELFI, buvo pateiktas, šaltinių teigimu, kartu su viešam konkursui bendrovės „Idea prima“ teiktais dokumentais.

Tiesa, mero R. Šimašiaus pirmtakas ir dabartinis oponentas sostinės taryboje A. Zuokas savo pasisakyme labiau koncentravosi į tai, kad minėtame pasiūlyme kaip viena iš grėsmių Vilniaus miesto komunikacijos įvaizdžiui yra nurodoma „buvusio miesto mero aktyvus įsitraukimas į kritiką“.

VMS komunikacijos strategijos koncepcija ir plano koncepcija

Pasiūlyme – apie Liberalų sąjūdžio skandalo grėsmę

Tačiau didesnio dėmesio verta kita „Idea prima“ pasiūlyme nurodoma grėsmė – Liberalų sąjūdžio politinės korupcijos byla ir įtaka.

Šis pasiūlymo fragmentas iš esmės reiškia, kad miesto biudžeto pinigais galimai bus finansuojama ne visos Vilniaus miesto savivaldybės veiklos viešinimas, bet už miestiečių lėšas plaunamas įtarimų korupcija liūne vis labiau skęstantis sostinės mero R. Šimašiaus vadovaujamas Liberalų sąjūdis.

DELFI primena, kad nuo pernai metų, kai tuometinį Liberalų sąjūdžio lyderį ir Seimo narį Eligijų Masiulį Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai sulaikė su 106 tūkst. eurų grynųjų pinigų, kuriuos, kaip galimą kyšį už bendrovei palankius sprendimus Seime, politikui perdavė su koncernu „MG Baltic“ siejamas Raimondas Kurlianskis, įtarimų korupcija jau sulaukė ne vienas, dabar jau buvęs įtakingas Liberalų sąjūdžio narys.

Politikų bei teisėsaugininkų kuluaruose plačiai diskutuojama, kad įtarimų korupcija gali neišvengti ir pats Liberalų sąjūdis.

Apklausos duomenys – lyg iš konkursinio pasiūlymo

Vilniaus miesto savivaldybė neigia miestiečių pinigais bandanti plauti Liberalų sąjūdžio korupcijos skandalo dėmes.

DELFI atsiųstame atsakyme Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vedėja Aurelija Dermantė teigia, kad klausimas, ar vilniečių pinigais nėra iš dalies apmokama ne tik/ne tiek Vilniaus miesto savivaldybės įvaizdis ir komunikacinė strategija, kiek paties mero vienasmeniškai ir/ar jo vadovaujamos politinės partijos Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio pozityvaus įvaizdžio kūrimo strategija, yra visiškai klaidingas.

VMS komunikacijos strategijos koncepcija ir plano koncepcija

„Savivaldybė nefinansuoja su ja nesusijusio turinio komunikacijos“, – teigiama Vilniaus miesto savivaldybės atstovės atsiųstame laiške.

Į klausimą, kodėl savivaldybei prireikė skelbti tokio pobūdžio paslaugų pirkimo konkursą, A. Dermantė atsakė, jog „atlikta vilniečių apklausa atskleidė, kad 89 proc. respondentų mano, kad Vilnius – geras miestas gyventi, 78 proc. savo ateitį mato Vilniuje. Tačiau paaiškėjo, kad daugeliui gyventojų labai trūksta informacijos: 45 proc. nepakanka informacijos apie savivaldybę ir jos darbą; 46 proc. nežino, kad savivaldybės puslapyje viešai pateikiama visa informacija apie savivaldybę; 57 proc. nesutinka ar nežino, ar sutinka, su teiginiu, kad savivaldybė sėkmingai sprendžia miesto problemas; 84 proc. nesutinka ar nežino, ar sutinka, su teiginiu, kad savivaldybė lėšas naudoja skaidriai. Todėl savivaldybė, siekdama suteikti vilniečiams daugiau informacijos, nusprendė įsigyti viešinimo paslaugas, kurios apima strateginį ir taktinį planavimą bei komunikacijos įgyvendinimą. Tikimasi, kad tai savivaldybei padės geriau derinti savivaldybės viešųjų ryšių veiklą su bendra organizacijos strategija, taip pat leis valdyti įvairesnes komunikacijos priemones, įvertinti viešųjų ryšių efektyvumą ir trūkumus“.

DELFI atkreipia dėmesį, kad būtent tokie skaičiai yra nurodomi ir „Idea prima“ konkursui pateiktoje SSGG analizėje – pasiūlyme.

Ar tai reiškia, kad savivaldybė, prieš skelbdama konkursą viešinimo paslaugoms pirkti, rėmėsi bendrovės „Idea prima“ apklausos duomenimis? Bendrovės, vėliau laimėjusios minėtą konkursą.

„Pirkimo dokumentuose buvo nurodyta, kad pasiūlyme turi būti pateiktas ne tik vizijos, bet ir strategijos aprašas. Apraše reikėjo pateikti siūlomas strategijos kryptis, gaires, viziją, priemones, bei atlikti pirminę SSGG analizę. „Idea prima“ konkursui pateikė pirminę SSGG analizę, parengtą pagal savo įžvalgas. Po sutarties pasirašymo agentūra, gavusi visą vidinę savivaldybės turimą informaciją, rengia detalią SSGG analizę, kuria ir bus vadovaujamasi Vilniaus miesto savivaldybės komunikacijoje“, – teigiama Vilniaus miesto savivaldybės atsakyme.

Sutarties trukmė sutampa su būsimais rinkimais

Nuo 2015-ųjų, kai Vilniaus meru buvo išrinktas dabartinis Liberalų sąjūdžio pirmininkas R. Šimašius, dvejus metus Vilniaus miesto savivaldybė šimtatūkstantinių sutarčių savo gerų darbų viešinimui neturėjo. Tą patvirtino ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovė savo atsiųstame atsakyme.

„Tokių sutarčių pirmuosius dvejus metus neturėjo, tačiau buvo numačiusi, planuodama biudžetą 2017–2018 metams. Pirkimas buvo įtrauktas į 2017 metų pirkimų planą, kuris buvo teikiamas Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT)“, – teigia A. Dermantė.

Sutapimas, kad minėta sutartis sudaryta dvejiems metams – iki 2019-ųjų, kai vyks nauji tiek savivaldybės tarybos, tiek Vilniaus mero rinkimai, nors, kaip matyti iš VPT ataskaitų analizės, Vilniaus miesto savivaldybė prioritetą teikia trejų metų sutartims, sutarčių sumas išdėstant ilgesniam laikotarpiui.

Kaip matyti iš VPT ataskaitos, Vilniaus miesto savivaldybės skelbtame Viešinimo paslaugų konkurse dalyvavo trys bendrovės. Vienos iš jų pasiūlymai buvo atmesti kaip neatitinkantys reikalavimų. Iš likusių dviejų pasiūlymų pasirinktas tas, kuriame rašoma ne tik apie A. Zuoką, kaip grėsmę Vilniaus miesto savivaldybės ar jos vadovų įvaizdžiui, bet ir apie tai, kad tokiam įvaizdžiui įtakos turės ir Liberalų sąjūdžio politinės korupcijos byla.

Ar reikėtų suprasti, jog konkursą laimėjusios bendrovės teikiamoje strategijoje tai turėtų nelikti neapspręsta?

„Konkurso sąlygose nebuvo ir negalėjo būti prašoma įvertinti, kaip Liberalų sąjūdžio ir/ar atskirų jo narių (esamų ir/ar buvusių) šiuo metu turimos problemos su teisėsauga (turint mintyje E. Masiulio, Š. Gustainio, G. Steponavičiaus ir kt. statusus vykstančiuose ikiteisminiuose tyrimuose) įtakoja/gali įtakoti Vilniaus miesto savivaldybės komunikacinį įvaizdį, nes tai nesusiję su Vilniaus miesto savivaldybe. Konkursą laimėjusio tiekėjo pasiūlyme nėra siūlymų, susijusių su Liberalų sąjūdžiu ir byla. Vertinant potencialius laimėtojus, didesnė reikšmė buvo skiriama kokybei, mažesnė – kainai. Tai yra, kainos vertinimas sudarė 40 balų, aprašomosios dalies – 60“, – teigiama Viniaus miesto savivaldybės atsakyme.

Tačiau būtent šis pasiūlymas iš pateiktų konkursui buvo pasirinktas laimėtoju.

R. Šimašius: iš kur A. Zuokas gavo tą dokumentą

Pats Vilniaus miesto meras R. Šimašius, kalbėdamas su DELFI, neigė iš viso matęs bendrovės „Idea prima“ pasiūlymą su Liberalų sąjūdžio skandalo grėsmėmis Vilniaus miesto savivaldybės ir jos vadovų įvaizdžiui, ir stebėjosi, iš kur pats A. Zuokas gavo konfidencialų dokumentą.

„Šį dokumentą pirmą katą pamačiau savivaldybės tarybos posėdžio metu, per A. Zuoko pristatomo klausimo prezentaciją. Aš nežinau, kas tai per dokumentas ir ar tai buvo pateiktas kaip konkursinis dokumentas. Gal tai tik koks nors bendrovės vidinis dokumentas, vidinė analizė. Man tik įdomu, iš kur pats Zuokas jį gavo, bet prisimenant visokius ankstesnius atvejus, kai buvo įsilaužta į mano elektroninį paštą, ir viską, tai čia visaip galima (manyti)“, – DELFI teigė R. Šimašius.

Pats A. Zuokas tarybos posėdžio metu savivaldybės tarybos nariams tvirtino, kad tai „yra viešas dokumentas, kuris buvo pateiktas, ir jis prieinamas bet kuriam iš jūsų“.

DELFI primena, kad 114 tūkst. eurų Vilniaus miesto biudžeto lėšų – ne vienintelė veiklos viešinimui ir komunikacijai skirta suma.

2017-ais metais Vilniaus miesto savivaldybė jau skelbė ar dar skelbs konkursus Visuomenės informavimui apie galimybes gyventojams prisidėti prie aplinkos oro taršos mažinimo, aplinkos oro kokybės gerinimo ir galimas neatsakingo elgesio pasekmes, veiklos ataskaitų parengimui, spausdinimui ir platinimui, Atliekų tvarkymo taisyklių viešinimui, ES fondų investicijų Lietuvoje projektų viešinimo paslaugoms.