Jam pritaria ir politologas Algis Krupavičius, kuris mano, kad nepaisant skandalo, liberalai būsimuose Seimo rinkimuose gali pasirodyti netgi geriau nei praėjusiuose.

Svaiginantį reitingų šuolį per šią Seimo kadenciją padaręs LS pastarosiomis dienomis gali dideliu pagreičiu leistis žemyn. Tiesa, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas dr. V. Gaidys mano, kad šios partijos reitingų kol kas neištiko katastrofa.

Gegužės pradžioje DELFI skelbtos „Spinter tyrimų“ atliktos gyventojų apklausos duomenimis, Liberalų sąjūdis balandį buvo antra populiariausia partija Lietuvoje – 15,5 proc. apklaustųjų nurodė, kad už šią partiją balsuotų rinkimuose. Pirmoje vietoje buvo Socialdemokratų partija.

„Kol kas dar nėra atliktų tyrimų, kaip keisis partijų rikiuotė, tačiau, jei kalbėtume apie pinigus, yra labai didelis skirtumas, ar pinigai galimai imami sau, ar partijai. Yra nauja vadovybė, kuri kol kas nėra susikompromitavusi, o LS elektoratas yra gana raiškus ir autentiškas.

Manau, ši partija naujausiose apklausose turėtų atsidurti ketvirtoje vietoje po Lietuvos socialdemokratų partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos“, – kalbėdamas LRT.lt prognozavo sociologas V. Gaidys.

Prasidėjus didžiuliam skandalui šioje partijoje, LS valdyba laikinuoju partijos pirmininku išrinko Vilniaus merą Remigijų Šimašių. LS lyderiai sutarė, kad R. Šimašius birželį dalyvaus partijos pirmininko rinkimuose, o vicepirmininkas E. Gentvilas sieks tapti šios partijos Seimo rinkimų sąrašo lyderiu.

Tuo metu buvusį LS pirmininką E. Masiulį, pasak sociologo, ištiko katastrofa, todėl galima tikėtis nemenko jo reitingo kritimo. „Ką ištiko katastrofa, tai E. Masiulį. Jis buvo vienas populiariausių žmonių, o dabar visi šie simptomai... Jo reitingas krinta, nes yra daug neaiškumų“, – LRT.lt kalbėjo V. Gaidys.

Ką pasirinks LS elektoratas?

Politikos ekspertai nesutaria, kuriai partijai atiteks daugiausiai balsų iš LS elektorato, tačiau neabejojama, kad tai bus Socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Kaip LRT.lt kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius A. Krupavičius, LS ilgą laiką kilo ir jų pozicijos buvo gerokai tvirtesnės, palyginti su laikotarpiu prieš ketverius ar daugiau metų. Jie turėjo neblogas galimybes sėkmingai dalyvauti Seimo rinkimuose, tačiau dabar jos yra gerokai menkesnės.

„Per naktį niekas nepasikeičia. Matėme ir kitų partijų istorijų, tačiau jos vis tiek sulaukdavo nemažai rinkėjų palaikymo. Nereikia manyti, kad liberalai staiga ims ir išnyks iš Lietuvos politikos arenos. Jų reitingas mažės, bet labiau tikėtina, kad jis mažės nuosaikiai. Didžioji problema jiems yra ta, kad dabartinėje situacijoje jiems praktiškai nėra galimybių tą reitingą pasididinti“, – sako A. Krupavičius.

VDU profesorius prognozuoja, kad liberalai būsimuose Seimo rinkimuose turėtų pasirodyti vis dėlto geriau nei praėjusiuose. 2012-aisiais LS pavyko iškovoti 10 mandatų.

„Jų nurašyti neverta, bet liberalų įtaka ir poveikis po Seimo rinkimų, ypač formuojant naują parlamentinę daugumą, tikrai bus stipriai mažesnis, nei galėjo būti“, – pridūrė politologas.

A. Krupavičius spėja, kad Liberalų sąjūdžio skandalo kontekste neblogai atrodo socialdemokratai, todėl jų reitingo krytis jau turėtų sustoti ir netgi augti.

„Visuomenės nuomonės tyrimuose formuojamas klausimas, kurią antrą partiją rinkėjai galėtų pasirinkti. Tai neretai LS rinkėjai renkasi socialdemokratus. Matyt, socialdemokratai iš visos šios istorijos išlošti gali daugiausiai. Šiek tiek gali laimėti TS-LKD ir LVŽS. Pastarųjų reitingas kyla aukštyn ir labai sparčiai – jiems įsitvirtinti bent jau antroje partijų rikiuotės vietoje galimybių yra labai daug. Susiklosčius palankioms aplinkybėms ir ypatingai gerai vykdant rinkimų kampaniją, jie turi galimybių pasivaržyti ir su socialdemokratais“, – teigia A. Krupavičius.

Savo ruožtu žurnalistas Edmundas Jakilaitis taip pat mano, kad LVŽS gali daugiausia laimėti iš šios istorijos. „Kalbant apie tuos rinkėjus, kurie nusisuko nuo Liberalų sąjūdžio, tai dalis jų apskritai gali neateiti balsuoti, o kita dalis pasirinks tokias partijas, kaip TS-LKD ir Socialdemokratų partija. Daugiausia, mano galva, kaip naujas politinis darinys gali laimėti LVŽS“, – svarsto E. Jakilaitis.

Jo teigimu, tai, kas dabar vyksta su liberalais, visuomenei kelia nusivylimą pagrindinėmis politinėmis partijomis ir skatina ieškoti kažko naujo.

„Valstiečiai ir žalieji save pozicionuoja kaip naują politinę jėgą, dar realiai neprisilietusią prie didžiosios valdžios. Esminis klausimas – ar jie kažką darys ir pritrauks dar naujų žmonių, kad taptų labiau paklausūs miestuose, ypač didžiuosiuose, kur yra stiprus LS rinkėjas. Jei jie surastų kažkokių papildomų sprendimų, kurių mes galbūt dabar nematome, ir pritrauktų naujų figūrų, kurios būtų priimtinos išsilavinusiems ir kritiškai mąstantiems miestiečiams, jų galimybės dar labiau sustiprėtų“, – LRT.lt kalbėjo politikos apžvalgininkas E. Jakilaitis.

Žurnalistas tikina nepamenąs tokios reitingų švytuoklės, kokia yra dabar: „Nemanau, kad kas nors panašaus Lietuvoje yra buvę prieš kuriuos nors rinkimus per pastaruosius 26 metus. Tiek visokių skandalų apie partijas turės akivaizdžiai didelės įtakos. Nebūčiau toks drąsus sakydamas, kas bus valdžioje. Manau, joje tikrai bus valstiečiai ir žalieji, o kas dar – sudėtinga pasakyti.“

Seimo rinkimai šiemet įvyks spalio 9 d.