Po kelių savaičių dirbti pradėsiantis naujasis Savivaldybės administracijos vadovas savo fondą gali rasti gerokai tuštesnį.

Rado landą

Kauno miesto taryboje liberalcentristai neturi daugumos, todėl dažnai jų pasiūlymai atsimuša į opozicijos sieną. Tačiau mero Arvydo Garbaravičiaus bendražygiai rado būdų, kaip pamaloninti liberalcentristų globojamus projektus.

Rezervo fondo lėšoms skirti pakanka Savivaldybės administracijos vadovo bei Biudžeto ir finansų komiteto pritarimo.

“Savivaldybei vadovauja liberalcentristas. Komitete 3 iš 5 narių palankūs šiai partijai. Kadencija baigiasi, todėl ir pastebime tokį aktyvumą. Valdžią prarandantys politikai rado landą, kaip pasinaudoti susidariusia padėtimi. Tam priešintis galime tik viešindami faktus”, - tvirtino M.Panceris.

Kas nutiko “Girstutyje”?

“Anksčiau komitetui būdavo pateikiama vos porą prašymų skirti kelias dešimtis tūkstančių litų iš rezervo fondo. Šią savaitę buvo pateikti net penki, kurių bendra vertė siekia apie pusę milijono litų. Suprantu, kai pinigų reikia gaisro ar kitų nelaimių padariniams likviduoti. Tačiau dabar lėšų prašoma visai kitiems tikslams”, - teigė Biudžeto ir finansų komiteto narys Marijus Panceris.

Kauno slaugos ligoninės remontui užbaigti skirta 79 tūkstančiai litų. Bendrovei “Monako produkcija”, žadančiai pastatyti paminklą aktoriui Vytautui Grigoliui, vietoj prašytų 25 tūkstančių litų atseikėta 15 tūkstančių.

Dar viena “stichinė nelaimė” - “Girstučio” kultūros ir sporto centras. Liberalcentristo Mindaugo Skvarnavičiaus vadovaujamai įstaigai iš rezervo fondo skirta 150 tūkstančių litų apsaugos sistemai įdiegti.

Keliems ne vieną šimtą tūkstančių litų kainuojantiems projektams Biudžeto ir finansų komitetas lėšų kol kas neskyrė, tačiau iki kadencijos pabaigos dar lieka kelios savaitės.

Primena paklusnius klapčiukus

Šios kadencijos pradžioje iš rezervo fondo dosniai seikėti pinigai įvairiems kultūros projektams. Tuomet juokauta, kad kultūra - didžiausia Kauno stichinė bėda. Vėliau ši ydinga praktika buvo panaikinta. Kultūros projektai remiami iš specialaus fondo, prieš tai pritarus ekspertams ir miesto Tarybai.

Tačiau kadencijos pabaigoje Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas vėl pademonstravo pernelyg didelį uolumą. “Mes tik vykdėme rezoliuciją”, - paklaustas, kodėl anksčiau nebuvo galima numatyti pinigų paminklo statybai, tikino valdininkas.

Tuo tarpu šią savaitę kauniečius sukrėtė žinia apie “Auros” vadovės Birutės Letukaitės sveikatos būklę ir operacijai reikalingus pinigus. Kultūros skyrius nesiteikė kreiptis, kad reikalingi pinigai būtų skirti iš rezervo fondo, nes nesulaukė tokios rezoliucijos.

“Galimas ir toks atvejis, tačiau kol kas nebuvo tokio prašymo. Pirmiausia dėl paramos kreipiamės į visuomenę”, - sakė S.Šliažas. “Kauno dienai” jis žadėjo inicijuoti tokį prašymą. Savivaldybės kuluaruose kalbama, kad liberalcentristams palankus Kultūros skyriaus vedėjas artimiausiais mėnesiais gali prarasti šį postą.

Reglamento nepažeidė

Savivaldybės administracijos laikinasis direktorius R.Stanionis teigė, kad lėšos iš rezervo fondo skirtos laikantis galiojančio reglamento. “Sutapimas, kad dauguma pinigų skirta tiems projektams, kuriuos kuruoja mūsų partijos atstovai. Galbūt iki šiol galiojusi praktika ir nebuvo labai gera. Naujojo direktoriaus rūpestis bus ją pakeisti ir griežčiau kontroliuoti rezervo fondo lėšas”, - tvirtino Savivaldybės vadovas.

Jis neslėpė, kad iš rezervo fondo pinigai skirti projektams, kurių miesto Taryba iš biudžeto nusprendė nefinansuoti.

“Rezervo fondo lėšas leidžiama skirti ne tik stichinių nelaimių padariniams likviduoti. Ir ne administracijos direktorius čia griežia pirmuoju smuiku. Šiuo fondu bando pasinaudoti ir miesto Tarybos nariai”, - sakė R.Stanionis.