Pareiškimą pasirašė laikinai partijai vadovaujantis partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Bogušis.

Prezidento Valdo Adamkaus pasitikėjimą praradęs ir privačių įmonių protegavimu įtariamas liberalcentristų lyderis A.Zuokas iki rugpjūčio 15 dienos suspendavo savo įgaliojimus partijos pirmininko poste.

Liberalcentristų partneriai Seime ir sostinės savivaldybės taryboje ragina A.Zuoką pasitraukti ir iš mero posto, nes priešingu atveju žada patys išeiti iš koalicijos. Konservatoriai 51 vietos sostinės taryboje turi 6 narių frakciją.

A.Zuokas teigia, jog jį remia dauguma tarybos narių, bet atmeta siūlymus inicijuoti sostinės taryboje balsavimą dėl pasitikėjimo.

Kai kurie liberalcentristų lyderiai tokį konservatorių elgesį įvertino kaip siekį perimti liberalcentristų balsus 2006 metų pabaigoje - 2007 metų pradžioje numatytuose savivaldos rinkimuose.

Liberalcentristų nuomone, "garbingos konkurencijos ir moralios partnerystės pakto savivaldos rinkimuose" pasirašymas leistų "ne skaldyti, bet vienyti centro dešinės pažiūrų rinkėjus", parodytų rinkėjams "vertybinių partijų pranašumus prieš populistus".

Konservatoriai, savo ruožtu, gegužės pabaigoje pasiūlė liberalcentristams prisijungti prie "sąžiningos politikos pakto", įsipareigojant nevesti jokių "juodųjų buhalterijų" bei neimti aukų už kokius nors įsipareigojimus rėmėjams.

A.Zuokas buvo teisiamas dėl įtarimų, jog kartu su įmonių grupės "Rubicon group" vadovais bandė papirkti savivaldybės tarybos narį Vilmantą Drėmą, jog šis balsuotų už A.Zuoką mero rinkimuose, bet teismas jį išteisino.

Prieš kelias savaites LNK televizija paskelbė neva "Rubicon group" "juodosios buhalterijos" duomenis, iš kurių susidaro įspūdis, jog už savivaldybei palankius sprendimus verslininkai mokėjo neįvardytam "abonentui".

A.Zuokas televizijos reportažus įvertino kaip šmeižikiškus ir atmetė įtarimus, jog jis gali būti minėtas "abonentas".

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo bandymo papirkti savivaldybės darbuotojus atliekančios Generalinės prokuratūros atstovai prognozuoja, jog jis gali būti baigtas ne anksčiau kaip iki šių metų pabaigos.