Sprendimas buvo priimtas vienuolikai posėdyje dalyvavusių LLS valdybos narių balsavus už ir vienam susilaikius. Iš viso LLS valdyboje yra 17 narių.

"Manome, kad padaryta esminė žala partijai", - po valdybos posėdžio BNS sakė LLS pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Savo sprendimą LLS valdyba motyvavo įstatų punktais, kurie sako, jog sąjungos nariai gali būti šalinami iš partijos arba gali būti sustabdoma jų narystė už elgesį, nesuderinamą su LLS tikslais, programa ir įstatais bei nusižengimus įstatymams ir etikai, kuriais kenkiama ar gali būti pakenkta sąjungai.

Gruodžio 28 d. Vilniuje posėdžiavusi LLS taryba nusprendė, jog grupės partijos narių pasitraukimas iš Liberalų frakcijos padarė žalą LLS bei "brandinamai Lietuvos centro dešiniųjų politinių jėgų vienybei".

Pagal LLS įstatus, partijos narys, kuris yra sustabdęs savo įgaliojimus arba kurio įgaliojimai yra sustabdyti, netenka sąjungoje visų teisių, išskyrus teisę kreiptis į LLS valdymo institucijas dėl narystės atstatymo ar nutraukimo.

"Manome, kad dar yra galimybė žmonėms pagalvoti. Mes turime jiems suteikti šią galimybę", - BNS sakė E.Gentvilas.

Toks terminas suteikia galimybę narystės teisių netekusiems liberalams apskųsti šį sprendimą partijos Etikos komisijai bei gauti jos atsakymą.

Prieš Kalėdas vienuolika Liberalų frakcijos narių - Rolandas Paksas, Dalia Kutraitė-Giedraitienė, Egidijus Skarbalius, Henrikas Žukauskas, Vladas Žalnerauskas, Eugenijus Maldeikis, Jonas Lionginas, Vytautas Lapėnas, Dailis Barakauskas, Jūratė Juozaitienė, Juozas Raistenskis - kreipėsi į frakcijos vadovybę prašydami jų nebelaikyti frakcijos nariais.

Po šio skilimo Liberalų frakcijoje iš buvusių 34 narių liko 23.

Tačiau vėliau J.Juozaitienė parašė atskirą pareiškimą, kuriuo paprašė ją laikyti frakcijos nare, tačiau pranešė iki sausio 10 dienos sustabdanti savo narystę.

"J.Juozaitienė yra laikoma frakcijos nare, todėl jos narystė partijoje nėra stabdoma", - BNS sakė E.Gentvilas.

LLS pirmasis pirmininko pavaduotojas, ekspremjeras R.Paksas teigė esąs priverstas pasitraukti iš frakcijos, nes joje įsivyravo "partinė diktatūra" ir intrigos.

Nors buvo kviestas, ketvirtadienį į LLS valdybos posėdį jis neatvyko.

BNS žiniomis, jau kitos savaitės pradžioje R.Paksas ir jo šalininkai ketina priimti sprendimą dėl naujos Seimo frakcijos kūrimo.

Liberalų frakciją šią savaitę jau paliko kai kurie jos darbuotojai, kurie, kaip manoma, pereis dirbti į būsimą frakciją.

Pagal Seimo Statutą parlamentinę frakcija gali sudaryti ne mažiau kaip 7 Seimo nariai. Frakcijos iniciatoriai turi įteikti pareiškimą dėl frakcijos kūrimo Seimo pirmininkui, kuri ne vėliau kaip per savaitę Seimo posėdyje turi paskelbti apie naujos frakcijos įkūrimą.

Seimas į pirmąjį posėdį po Naujųjų metų ketina susirinkti sausio 12 dieną.