Pirmadienį Seimo posėdžių sekretoriate Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai įregistravo protokolinio nutarimo projektą, kuriuo siūloma prašyti minėtos komisijos išslaptinti NSGK tyrimo informaciją, „išskyrus tas jos dalis, kurias atskleidus būtų padaryta žalos Konstitucijoje įtvirtintoms, jos ginamoms ir saugomoms vertybėms, taip pat ir nebaigtiems ikiteisminiams, operatyviniams tyrimams“.

Apie reikmę išviešinti dalį slaptos NSGK tyrimo medžiagos dar parėjusią savaitę kalbėjo Seimo pirmininko pavaduotojai liberalas Gintaras Steponavičius ir “darbietis” Vydas Gedvilas, tačiau tam kategoriškai nepritarė Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

Pasak jo, toks medžiagos paviešinimas pirmiausia pakenktų pačiam VSD ir jo veiklai.

Opozicinė Tėvynės sąjungos frakcija savo ruožtu yra įregistravusi nutarimo projektą, kuriuo siūloma Seimo vardu prašyti VSD pateikti NSGK iki šiol nepateiktas analitines pažymas apie verslo ir kitų interesų grupių galimas įtakas aukštiems valstybės pareigūnams, taip pat ir VSD pareigūnams.

Seimo pirmininkas V.Muntianas pirmadienį teigė manantis, kad „jei tos visos pažymos būtų iš karto atiduotos, nebūtų tų spekuliacijų, kurios šiandieną įvyko, nebuvo dėl ko ten spekuliuoti ir labai jau angažuotai domėtis tais klausimais“.

Kita vertus, V.Muntianas teigė, jog įstatymai apibrėžia, kaip tos pažymos gali būti pateikiamos ir sprendimą dėl to turi priimti pats VSD vadovas.

Seimo pirmininko pavaduotojas „darbietis“ V.Gedvilas teigė, jog „norint susidaryti bendrą vaizdą, norint žinoti daugiau informacijos, papildoma informacija netrukdytų“.

Valdančiajai koalicijai atstovaujantys Seimo NSGK nariai pirmadienį kreipėsi į generalinį prokurorą Algimantą Valantiną, prašydami įvertinti VSD turimą operatyvinę medžiagą ir nuspręsti, ar galima pradėti šios informacijos tyrimą. Kreipimąsi į Generalinės prokuratūros vadovą pasirašė liberalcentristas Vytautas Bogušis, socialliberalas Alvydas Sadeckas ir socialdemokratė Milda Petrauskienė.

Balsuojant dėl NSGK atlikto VSD veiklos tyrimo išvadų šie politikai vieninteliai susilaikė.

Kaip DELFI sakė V. Bogušis, kreipimesi A. Valantinas prašomas išnagrinėti VSD esančias operatyvines pažymas apie valstybės pareigūnų galimus korupcinius ryšius ir nuspręsti dėl jų teisinio vertinimo bei imtis reikiamų priemonių.

Anot V. Bogušio, jei prokurorai operatyvinėje medžiagoje įžvelgtų galimos korupcijos apraiškų, būtų galima pradėti net ikiteisminį tyrimą.