Pasak jo, kitąmet numatytas tik galutinis atstovybių perkėlimas iš Jungtinių Arabų Emyratų į Egiptą ir iš Venesuelos į Argentiną.

"Deja, tai ir visas mūsų augimas, net ne augimas, o lėšų perskirstymas", - kalbėjo URM sekretorius.

Jo teigimu, teks atidėti seniai planuotą Lietuvos ambasadų Airijoje ir Vengrijoje atidarymą.

"Pagrindinis mūsų tikslas ir lozungas yra taupymas, tas buvo pernai, buvo užpernai ir yra šiemet", -pabrėžė N.Germanas. Kartu jis pridūrė, kad tai neturėtų pakenkti Lietuvos interesų atstovavimui užsienio valstybėse, nes "to, ką turime, ambasadoms užteks".

N.Germanas sakė, kad šiemet URM buvo skirta 113,2 mln. litų, kitąmet numatyta 109 mln. litų. 1995 metais URM buvo skiriama 0,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), 2002 metais - 0,219 proc. BVP.

N.Germano teigimu, kasmet patalpų diplomatinėms atstovybėms nuomai išleidžiama apie 4 mln. litų, už kuriuos Lietuva galėtų įsigyti nekilnojamo turto.

"Nuoma yra labai neekonomiška", - pabrėžė N.Germanas.

Pasak jo, šiuo metu Lietuva nuomoja patalpas 28 diplomatinėms atstovybėms, o yra įsigijusi 18 pastatų arba butų.

Artimiausiu metu URM nupirks pastatą Briuselio centre, kuriame įsikurs Lietuvos misija prie Europos Sąjungos. Gavus lėšas už Prancūzijai parduotą pastatą, kuriame prieškaryje dirbo Lietuvos diplomatai, taip pat bus perkamas pastatas Lietuvos ambasadai Paryžiuje.

Kalbėdamas apie diplomatų rotaciją, N.Germanas sakė, kad nors ambasadorių kadencijos laikas nėra apribotais įstatymais, paprastai jis trunka 3-4 metus. Todėl kitąmet turėtų būti atšaukti ambasadoriai Prancūzijoje, Švedijoje, Turkijoje, taip pat bus skiriami ambasadoriai į jau tuščius postus Didžiojoje Britanijoje, Suomijoje ir Kazachstane.

"Tokio pasikeitimo kaip šiemet nebus, šiais metais mes pakeitėme 15 ambasadorių", - teigė N.Germanas.

Dabar Lietuva užsienio valstybėse turi 45 diplomatines atstovybes. URM dirba 606 žmonės, iš kurių 386 yra diplomatai.