Tokią poziciją S. Koziejus išsakė trečiadienį viešėdamas Vilniuje. Šiauliuose S. Koziejus susitiko su Lenkijos karinio kontingento „Orlik 4” vadu pulkininku leitenantu Leszeku Blacha ir kariais bei kitais pareigūnais.

Kaip žinoma, lenkų kariai šiuo laikotarpiu atlieka NATO oro policijos misijos patruliavimo funkciją.

„Noriu pabrėžti, kad prezidentas B. Komorowskis yra nusiteikęs priešiškai, kai bandoma susieti šias dvi problemas. Jis mano, kad abiems šalims – tiek Lenkijai, tiek Lietuvai – būtų žalinga, jeigu politinio elito problemos persimestų į karinio bendradarbiavimo sritį. Kalbant apie oro policijos misiją, mes remiame jos tąsą, nes manome, kad oro policijos misija yra puikus NATO savitarpio pagalbos pavyzdys, kai ginama Aljanso šalių teritorija iš oro“, - žurnalistams sakė Lenkijos nacionalinio saugumo biuro viršininkas.

Paklaustas, ar šiek tiek pašliję Lietuvos ir Lenkijos santykiai daro kokią nors įtaką kariniam šalių bendradarbiavimui, S. Koziejus teigė, kad laikas nuo laiko iškylančios politinės problemos karinio bendradarbiavimo nesudarkė.

„Pirmiausia noriu pažymėti, kad, Lenkijos prezidento nuomone, visos problemos, kurios egzistuoja tarp Lenkijos ir Lietuvos politiniame lygmenyje, neturėtų neigiamai paveikti karinio bendradarbiavimo, neturėtų sugriauti bendros saugumo politikos NATO rėmuose. Man malonu matyti, kad problemos, kurios laikas nuo laiko iškyla, nesudarko Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo kariniuose dalykuose“, - teigė lenkų pareigūnas.

„Kalbėjausi su Lietuvos krašto apsaugos ministre ir galiu pasakyti, kad mūsų požiūriai ir vertinimai labai panašūs – tiek į bendradarbiavimą, tiek į NATO misijas. Todėl mes esame tik nustebę dėl tokių antraeilių problemų politinėje srityje. Manau, kad pats laikas išgyvendinti tas problemas, kad galėtume būti artimomis ir tiesioginėmis sąjungininkėmis. Neturėtume turėti politinių kliūčių ar pertrūkio mūsų santykiuose“, - svarstė S. Koziejus.

DELFI primena, kad Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė vykti į balandžio mėnesį Varšuvoje vykusį Lenkijos ir Baltijos šalių prezidentų susitikimą. Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė tuomet sakė, kad šalies vadovė buvo informuota apie „Lenkijos diplomatų pareiškimus Lietuvos diplomatams, jog jei nebus sprendžiamos tautinių mažumų problemos, Lenkija gali pergalvoti savo poziciją dėl oro policijos misijos“.

NATO vasario pradžioje vykusiame viršūnių susitikime nusprendė pratęsti Baltijos šalyse vykdomą oro policijos misiją, kuriai mandatas iki šiol buvo suteiktas iki 2014 metų.