Antradienio rytą Aurelijus sakė, kad jau yra pasiekę Varšuvą, netoli ir Lietuva. Jis prisiminė ir praėjusios nakties įvykius. Jo teigimu, visi nuopelnai dėl per Lenkiją važiuoti praleistų automobilių priklauso vienam vyrui, kurio pašnekovas nepažįsta, pastarasis aršiai derėjosi ir nenusileido.

„Jis labai aršiai derėjosi, nesileidome į kalbas, kad būtų praleisti tik keli vilkikai, nors moteris su vaikais kaip ir norėjo praleisti. (Pasieniečiai, aut. p.) stengėsi taip padaryti, kad mes apsisuktume ratu ir į eilės galą atsistotume. Apie vidurnaktį nusprendė atidaryti sienas, praleisti keletą konvojų. Ir mus paleido. O kiek už nugarų dar liko, neaišku“, – kalbėjo Aurelijus.

„Naktį per sieną buvo praleisti autobusai ir mikroautobusai su keleiviais. O lengvųjų automobilių nepraleido, juos siunčia į Franfurktą: keleivius į geležinkelio stotį, o visus vairuotojus su automobiliais – į keltą“, – sakė lietuvis.

Jis abejojo, ar tikrai protinga tiek daug žmonių sodinti į vieną traukinį.

„Į traukinius mes sodinsime visus žmonės, o jei vienas užsikrėtęs, tai reiškia, kad visi sirgs“, – sakė jis.

Lietuviai blokavo kelią prie Vokietijos-Lenkijos sienos.

Aurelijus Delfi pasakojo, kad jaučiasi lyg laimės kūdikiai.

„Mes pataikėme į paskutinį konvojų. Esame laimės kūdikiai, nes po mūsų jau niekas neišjudėjo“, – kalbėjo vyras.

Jis sakė, kad į Lenkiją jie įleisti buvo dėl užsispyrimo ir užblokuoto kelio.

„O visas tas lūžis įvyko dėl to, kad niekas negalėjo pajudėti, nei vienas vilkikas, nei patys lenkai pajudėti į Lenkiją negalėjo. Taip, būtent užsispyrimas ir nesitraukimas nuo tilto pagelbėjo“, – įsitikinęs pašnekovas.

„Ambasadorius bandė mus nukreipti, kad nuvažiuotume į galą, tada būtume Vokietijoje. Jei mes būtume variantą padarę, mes nebūtume buvę Lenkijoje ir nebūtume išvažiavę į Lietuvą“, – pasakojo jis.

Prie Lenkijos sienos atvyko sekmadienio vakarą, apie 20 valandą.

„Ratais važinėjome, bandėme patekti ir per kitus pasienio ruožus, tikėjomės, kad gal laimė nusišypsos. Bet niekur nepasisekė. Net ir vakar buvome prie kito pasienio ruožo, ten labai didelė eilė, ten daug įstrigusių žmonių, nežinau, koks jų likimas. Mums pasisekė, kad buvome būtent prie šito pasienio ruožo“, – Delfi pasakojo jis.

Ne be reikalo baiminamasi

Antradienio rytą premjeras Saulius Skvernelis kritiškai įvertino lietuvių sprendimą blokuoti kelią.

„Lyg tai blokada sienos pasibaigusi yra, kas buvo ir vakar pasakyta, o po mūsų žmonių elgesio mūsų patikinimai, kad įleiskime lengvuosius automobilis į Lenkiją, jie elgsis atsakingai, ir pravažiuos nesuspenduot, nieko verti“, – sakė premjeras.

Paklaustas, kodėl taip nesiseka derybos su Lenkija, premjeras teigė, kad tautiečių elgesys tikrai gąsdinantis.

Saulius Skvernelis

„Paaiškinimo nėra, jie turbūt apsisprendę laikyti izoliaciją valstybės, baiminamasi dėl lengvųjų automobilių variuotojų elgesio, vakar jų elgesys parodė, kad ne be pagrindo baiminamasi“, – tautiečių veiksmus blokuoti kelią Vokietijos ir Lenkijos pasienyje komentavo S. Skvernelis.

„Žmonės yra pavargę, jiems pavojinga pervažiuoti Lenkiją. Aš pilnai suprantu, sąlygos nežmoniškos, pavargę, bet reikia laikytis įstatymų. Jei nepasinaudos šia alternatyva, gali iš viso būtų sudėtinga grįžti“, – sakė jis.

Problemos prasidėjo Lenkijai užvėrus sienas

Užsienio reikalų ministerija vakar paskelbė, kad Vokietijos–Lenkijos pasienyje įstrigę Lietuvos piliečiai iki antradienio 7.30 val. Vokietijos laiku privalo atvykti į Frankfurto prie Oderio centrinę geležinkelio stotį ir ten išlipę laukti traukinio, tuo metu vairuotojai su automobiliais turi vykti į Sassnits (Zasnico) jūrų uostą iki kovo antradienio 13 valandos.

URM dar tikslina situaciją, kiek keleivių atvyko – užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė teigė, kad antradienio rytą į geležinkelio stotį atvyko tik dalis planavusių tai padaryti keleivių.

„Visą naktį ir dabar rūpinamasi, kad pasieny į eilę sustoję automobiliai apsisuktų. Padeda į pagalbą paprašyta atvykti Vokietijos policija“, – BNS nurodė ji.

Lietuvos link dėl koronaviruso grėsmės vykstantys lietuviai Vokietijoje pradėjo strigti nuo sekmadienio vidurnakčio, kai Lenkija, siekdama stabdyti koronaviruso plitimą, užvėrė savo sienas užsieniečiams.

Problematiška išlieka ir Lenkijos siena iš Lietuvos pusės. Dėl itin griežtos patikros į Lenkiją automobiliai įleidžiami lėtai, todėl Lietuvos pusėje formuojasi kilometrinės eilės. Paskutiniais duomenimis, eilė yra maždaug 45 kilometrų ilgio.

Kelios dešimtys žmonių pirmadienio rytą iš Vokietijos buvo parskraidinti „Spartan“ lėktuvu.