"Ambasadorius pareiškė, kad Lenkijos Užsienio reikalų ministerija apie tai nieko nežinojo, atsiriboja nuo šios akcijos ir smerkia dviejų nevyriausybinių organizacijų - Lenkijos tautos atminties instituto ir Lietuvos lenkų sąjungos - iniciatyvą", - sakė diplomatinis šaltinis.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Rolandas Kačinskas BNS antradienį patvirtino, kad informacija apie Lenkijos ambasadoriaus atsiprašymą yra teisinga.

"Galiu patvirtinti šią informaciją", - antradienį sakė R.Kačinskas.

Antradienį vėlai vakare Lietuvos lenkų sąjunga išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad sąjunga neorganizavo lektorių pamokų.

„Lenkijos ambasadorius negalėjo taip pareikšti, nes Lietuvos lenkų sąjunga neinicijavo ir neorganizavo lenkų lektorių istorijos pamokų Lietuvoje. Ir ambasadorius puikiai apie tai žino“ – pranešime cituojamas Lietuvos lenkų sąjungos prezidentas Michalas Mackevičius.

„Lietuvos lenkų sąjunga mano, jog panašūs užsienio organizacijų inicijuoti renginiai švietimo įstaigose turėtų būti derinami su atitinkamomis žinybomis. Nors nemato nusižengimo, jei Lenkijos ir Lietuvos bendros istorijos datos būtų minimos įvairiose formose vardan geresnės abiejų šalių ateities. Lenkų lektorių istorijos pamokų mūsų valstybėje Lietuvos lenkų sąjunga neorganizavo ir panašių nuopelnų mums nereikia“ – tvirtino M. Mackevičius.

Tuo tarpu Lenkijos ambasada trečiadienį išplatino informacijos patikslinimą:

“Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje maloniai informuoja, kad Lenkijos Respublikos Ambasadoriaus Lietuvoje p. Janusz Skolimowski vizitas Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijoje 2009.09.21 d. neturėjo jokios sąsajos su kokios nors lenkų organizacijos, veikiančios Lietuvoje, ypatingai su Lenkų Sąjungos Lietuvoje, funkcionavimu“.


Pasipiktino konservatoriai

Grupė Lietuvos Seimo narių konservatorių praeitą savaitę pasipiktino Lietuvos mokyklose lektorių iš Lenkijos vestomis istorijos pamokomis. 

Jie ketvirtadienį paragino Užsienio reikalų ministeriją (URM) imtis diplomatinių priemonių, kad būtų užkirstas kelias, jų teigimu, "nesankcionuotam užsienio valstybių struktūrų kišimuisi į ugdymo procesą Lietuvos švietimo sistemoje".

25 parlamentarai taip reagavo į pranešimą, kad praeitą ketvirtadienį ir penktadienį keliose dešimtyse lenkiškų mokyklų Lietuvoje Lenkijos tautos atminties instituto darbuotojai vedė pamokas, skirtas SSRS įvykdyto Lenkijos užpuolimo 70-osioms metinėms.

Valdančiajai Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai priklausantys parlamentarai pareiškime priminė, kad Lietuva ir Lenkija "laikosi skirtingų istorijos interpretacijų dėl kai kurių praeities puslapių, tad ir dėl prieš 90 metų Lenkijos įvykdytos rytų Lietuvos okupacijos, o po to - ir aneksijos".

Lenkijos naujienų agentūra PAP buvo pranešusi, kad Lenkijos tautos atminties institutas istorijos pamokas turėtų vesti Vilniaus mieste bei Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose.

Pasak šio instituto istorinio švietimo skyriaus vedėjo Andrzejaus Zawistowskio, akcija turėjo įtraukti apie 1200 žmonių. Jos metu buvo planuojama supažindinti moksleivius su 1939 metų rugsėjo mėnesio įvykiais.

Į Lietuvą turėjo atvykti keliolika lektorių iš Lenkijos tautos atminties instituto visuomeninio švietimo biuro, taip pat šio instituto Balstogės, Gdansko, Katovicų, Ščecino, Vroclavo skyrių darbuotojai, mokytojai, visuomenininkai.