Lietuviai ir čekai jau Lenkijos žiniasklaidoje

Štai apie lietuvių ir čekų susidomėjimą apsipirkimu Lenkijoje prieš kelias dienas rašė gazeta.pl.

„Čekų ir lietuvių žiniasklaida rašo apie didelį susidomėjimą apsipirkimu Lenkijoje. „Turistai“ naudojasi laikinu PVM sumažinimu, perka maistą ir kurą. Apsipirkimas lenkų parduotuvėse leidžia jiems sutaupyti didelius pinigus“, – rašo Lenkijos žiniasklaida.

„Čekai pajudėjo šturmu į lenkiškas parduotuves“, – cituojamas dienraštis „Mlada Fronta Dnes“.

Minėtame straipsnyje rašoma, kad palyginus su kainomis Čekijoje, kai kurie produktai Lenkijoje trečdaliu pigesni. Čekų invazija esą primena 90–uosius, kai iš pasienio vietovių atvykdavo apsipirkti autobusais.

Kainos Lenkijoje

Dienraštis cituoja klientus, laukiančius ilgose eilėse prie kasų supermarketuose Cešyne (Cieszyne) ir Kudowa–Zdrój. Pasienio gyventojai pabrėžia, kad apsipirkimai Lenkijoje jiems nieko naujo, bet išvykos dabar tapo labiau apsimokančios, visa tai dėl PVM sumažinimo maistui ir kurui.

Čekijos visuomeninė televizija praėjusį savaitgalį rodė eiles prie degalinių Lenkijoje, kur daugelis čekų laukė net pusvalandį, kol pasipildė degalų. Litras benzino šiuo metu Lenkijoje pigesnis nei Čekijoje 8 kronomis, t.y., pusantro zloto.

Apie augantį lietuvių susidomėjimą apsipirkti į Lenkiją jau keletą dienų informuoja ir lietuviški tinklalapiai. Daugumoje pranešimų pabrėžiama, kad Lenkijos vyriausybei laikinai sumažinus PVM kai kuriems produktams, atvykti į mūsų šalį yra dar pelningiau.

Lietuvos žiniasklaidoje daugiausia dominuoja reportažai iš Suvalkų. Tai miestas, kuriame apsipirkinėja daugiausia lietuvių.

Viename iš lietuviškų kainų palyginimo tinklalapių buvo analizuojamos mėsos kainos populiariuose prekybos tinkluose Lenkijoje ir Lietuvoje. Lenkijoje visi lyginami produktai buvo pigesni, o kai kurių kainų skirtumas siekė net 48 procentus.

Kainos Lenkijoje

Pasipylė ironija

O štai kritiški žodžiai lietuviams pasipylė „Głos Suwałk“ profilyje feisbuke. Jame pasidalinta ironišku eilėraščiu apie lietuvių apsipirkimo ypatumus Lenkijoje.

„Ne tik per poilsio dienas, bet ir kasdien kaimynai apgulę Kauflandą, ko ten mūsų kaimynai miniomis lekia į tą Kauflandą, negi taip patikėjo euro galia? Vienas čiupo vežimėlį, nepaisydamas, kad jis užblokuotas, bet tai ne problema, svarbu tik pirkiniai... Sustojo eilėje tarp savų, viliasi anksčiau kitų prisipildyt savo vežimėlį – parduotuvei bankrotas negresia, gaila tik merginų ir tų ponių kasose“, – ironizuojama eilėraštyje.

Delfi primena, kad Lenkija nuo vasario 1 dienos laikinai sustabdė PVM taikymą maisto produktams ir sumažino PVM tarifą degalams. Šis sprendimas, kuriuo siekiama sumažinti infliaciją vartotojams, galios šešis mėnesius.

Daugumai maisto produktų, išskyrus prabangos prekes, Lenkijoje galioja 5 proc. PVM tarifas. Jis šešiems mėnesiams bus panaikintas, PVM benzinui ir dyzelinui mažėja nuo 23 iki 8 procentų.

Tam pačiam laikotarpiui PVM nebus taikomas ir dujoms bei trąšoms.

Vyriausybė Varšuvoje, laikinai mažindama PVM, reaguoja į smarkiai išaugusią infliaciją. Statistikos tarnybos duomenimis, brangimas gruodį siekė 8,6 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)