„Savo gyvenimo ir geresnio pasaulio siekimo pavyzdžiu Alesis Beliackis įkūnija solidarumo ir tarnystės kitiems idealus. Tikiu, kad žmogaus, kurio viso gyvenimo veikla žmogaus teisių srityje rėmėsi tik gera valia bei taikiu pasipriešinimu, nominavimas šiam apdovanojimui sustiprins tarptautinio susiklausymo bei taikios pasaulio raidos perspektyvas“, - sako A. Beliackio kandidatūrą Sacharovo premijai už minties laisvę pranešime spaudai cituojamas L. Donskis.

A. Beliackis Baltarusijos žmogaus teisių centrą „Viasna“ įkūrė 1996-aisiais. Jam vadovaujant, centras pagelbėjo tūkstančiams „paskutinės Europos diktatūros“ Baltarusijoje represijų aukų. 2007 m. A. Beliackis tapo FIDH pirmininko pavaduotoju.

Aktyvėjant jo veiklai, žmogaus teisių gynėjo bei jo bendražygių adresu pasipylė nuolatiniai perspėjimai, šmeižtas, dažnėjo nepagrįstų suėmimų. Nors turėjo galimybes palikti šalį, A. Beliackis to nepadarė ir galiausiai 2011-ųjų rugpjūčio 4 d. buvo suimtas, o vėliau nuteistas keturiems su puse metų kalėjimo su turto konfiskavimu apkaltinus jį mokesčių vengimu. Kaip žinia, savo vardu banko sąskaitas A. Beliackis užsienio šalyse, tame tarpe ir Lietuvoje, buvo atidaręs tam, kad galėtų iš užsienio donorų gauti savo veiklai būtinas lėšas.

Nuosprendį A. Beliackiui pasmerkė Europos Sąjunga, Jungtinės Amerikos Valstijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija, tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos, tarptautiniai autoritetai, įskaitant Nobelio Taikos premijos laureatus.

EP frakcijos arba EP nariai 2012-ųjų Sacharovo premijai gauti iš viso pateikė penkias kandidatūras. Be L. Donskio ir jo kolegų nominuoto A. Beliackio, Europos konservatorių ir reformuotojų frakcija nominavo Pakistano krikščionių teisių gynėją Joseph Francis, Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija, Liberalų ir demokratų aljansas „Už Europą“ bei Žaliųjų frakcija – Irano teisininkę ir žmogaus teisių advokatę Nasrin Sotoudeh bei Irano kino režisierių Jafar Panahi, atskiros EP narių grupės Sacharovo premiją pasiūlė skirti įkalintiems Ruandos opozicijos atstovams bei Rusijos grupei „Pussy Riot“.

Nominantus Sacharovo premijai už minties laisvę, kurią Europos Parlamentas kasmet nuo 1988-ųjų skiria už veiklą ginant žmogaus teises ir pagrindines laisves, gali pateikti tiek EP politinės grupės, tiek atskiri europarlamentarai, surinkę ne mažiau nei 40 jų siūlymą palaikančių kolegų parašų skaičių.

Išaiškėjus nominantams, bendrame Užsienio reikalų ir Vystymosi komitetų posėdyje išrenkami trys finalininkai – šiemet tai įvyks spalio 9-ąją.

Premijos laureatą EP frakcijų pirmininkai renka pirmininkų sueigoje. Jeigu įmanoma pagal Europos Parlamento darbotvarkę, premijos įteikimo data nustatoma kuo arčiau gruodžio 10-osios, nes tą dieną 1948 m. paskelbta Jungtinių Tautų visuotinė žmogaus teisių deklaracija. Europos Parlamento plenarinės sesijos metu premiją oficialiai įteikia Parlamento pirmininkas. Nugalėtojas ar jų grupė apdovanojami diplomu bei 50 tūkst. eurų čekiu.

Šiemet Sacharovo premijos už minties laisvę laureatas paaiškės spalio 26-ąją, o ji įteikta bus EP plenarinės sesija Strasbūre metu gruodžio 12 dieną.