„Vasaris dar žiemos mėnuo, nors dabar turime tokį atlydį, artimiausiomis dienomis numatoma teigiama temperatūra, – kalbėjo dr. D. Valiukas. – Bet šiaip vasaris dar žiemos mėnuo, nepaisant atlydžių ir pavasariško sniego tirpimo.“

Klimatologas pažymėjo, kad klimatologinis pavasaris ateina tuomet, kai vidutinė dienos temperatūra pasiekia teigiamą pusę. To dar teks palaukti. „Klimatologinis pavasaris vasarį labai retai ateina. Vidutiniškai ateina kovo viduryje: pajūryje anksčiau, Rytų Lietuvoje – vėliau“, – vardijo D. Valiukas.

„Nepaisant to, kad artimiausiomis dienomis temperatūra laikysis apie nulį, bet daugiametės tendencijos turėtų išsilaikyti, – teigė D. Valiukas. – O žiūrint į priekį, vasario pabaigą ar kovo pradžią, temperatūrų svyravimai neišvengiami. Pavasaris, ko gero, ateis panašiai kaip ir įprastai.“

D. Valiuko teigimu, nors klimatologinis pavasaris, tikėtina, gali ateiti ir kovo viduryje, kol jį pajusime, kovas gali ir pasibaigti. „Kol jį jau pajusime ir pradėsime sieti su augalų vegetacijos pradžia, gali tekti palaukti ir iki kovo pabaigos“, – teigė klimatologas.

Pernai pavasaris padovanojo vasarišką šilumą. Koks jis bus šįmet? Klimatologas teigia, kad prognozuoti, kokiu oru džiaugsimės ištirpus sniegu - dar anksti.

„Kovas prognozuojamas artimas daugiametėms normoms. Bet tai bendros tendencijos, kurios neapima atskirų svyravimų“, – teigė D. Valiukas.

O svyravimų, kai temperatūra kris žemiau nulio, galime sulaukti ir artimiausiomis savaitėmis. „Atskirų dienų gali būti, bet, žvelgiant į bendras tendencijas, artimiausių savaičių vidutinė temperatūra vis dar numatoma žemiau nulio, – teigė klimatologas. – Nors tas minusas nedidelis, o ir bus dažniausiai naktį, kai jo nejuntame. Dieną turėtų būti teigiama temperatūra.“

„Kovas kalendoriuje jau pavasaris, bet klimatologiniu požiūriu vis dar yra žiema“, – įvardijo klimatologas dr. D. Valiukas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, artimiausiomis dienomis džiaugsimės teigiama temperatūra. Vilniuje artimiausiomis dienomis temperatūra turėtų būti 2-3 laipsniai šilumos, kiek šilčiau Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Naktimis sostinėje ir Kaune temperatūra gali kristi šiek tiek žemiau nulio, Klaipėdoje, tikėtina, net ir naktimis turėtų išsilaikyti teigiama temperatūra – 1-3 laipsniai šilumos.