Jo teigimu, vasario mėnuo prasidėjo labai permainingais orais: „šlapdribą keitė lietus ir atvirkščiai, vakarinėje Lietuvos dalyje savaitgalį siautė audra, vietomis (pajūryje) – stipri audra, oro temperatūra didesnėje šalies dalyje svyravo apie 0 laipsnių, tik šalies vakaruose ir pietvakariuose ji vidutiniškai šiomis pirmomis vasario dienomis išliko teigiama“.

„Deja, šią savaitę permainingi orai išliks, keisis ne tik kritulių fazinė sudėtis, bet ir vėjo kryptis, debesuotumas“, – rašė klimatologas.

Visgi, antroje savaitės pusėje prognozuojamos kelios šaltos naktys ir dienos, tačiau savaitgalį vėl kaukiama naujo atlydžio, pažymėjo G. Stankūnavičius.

Anot klimatologo, santykinai šiltus, drėgnus ir vėjuotus orus Lietuvoje lėmė aktyvi Atlanto ciklonų veikla virš Šiaurės Europos, o stiprų vėją – didelių slėgio gradientai tarp Pietvakarių Europos aukšto slėgio ir Šiaurės rytų Europos žemo slėgio sistemų.

„Ši didelių gradientų zona palaipsniui pasislinks į pietus ir susilpnės, o Atlanto ciklonų trajektorijos pasislinks iš šiaurinės Skandinavijos link Baltijos regiono pietinės dalies ir Vidurio Europos. Todėl ilgalaikių sausų ir saulėtų orų Lietuvoje dar teks palaukti, o stipriai aptirpusi sniego danga vėl pastorės“, – prognozėmis dalijosi klimatologas.

Pasak G. Stankūnavičiaus, Vakarinėje Lietuvos dalyje šiuo šaltuoju sezonu jau buvo fiksuotos 4 upių poplūdžių bangos.

„Paskutinis aukšto vandens lygio laikotarpis čia buvo sausio 24–27 dienomis, tačiau dėl gausių kritulių ir jau prieš tai buvusių drėgme persotintų dirvų ir vietomis išlikusio įšalo šiomis dienomis vandens lygis vėl kyla.

Vandens lygis kyla ir kitose Lietuvos upėse, bet pavojingi lygiai neprognozuojami. Šiuo metu (remiantis LHMT duomenimis) stichinis vandens lygis fiksuojamas tik Atmatoje ties Rusne (dėl didelio vandens debito ir vėjo bei ledų patvankos nuo Kuršių marių).

Taip pat stichinio vandens lygio riba viršyta ir laikosi jau ilgiau nei 10 dienų keliuose trumpuose Nemuno žemupio intakuose – Leitėje (Kulynai) ir Gėgėje (Plaškiai), kurie greitai reaguoja į kritulius ir tirpstantį sniegą bei lengvai pasitvenkia nuo Nemuno upės aukšto lygio“, – feisbuke rašė klimatologas G. Stankūnavičius.

Antradienį, pasak jo, eilinis Atlanto ciklonas, kuris dabar yra keli šimtai kilometrų į pietus nuo Islandijos, atslinks virš Baltijos jūros pietinės dalies ir toliau judės link Karaliaučiaus srities ir Šiaurės rytų Lenkijos bei sustiprės.

„Todėl rytoj priešpiet prie Lietuvos iš pietvakarių priartės šiltasis atmosferos frontas su šlapdriba. Daugiausia kritulių prognozuojama po pietų–vakare ir trečiadienio naktį.

Per rytojaus dieną palaipsniui šlapdribą keis lietus, o trečiadienio pirmoje pusėje lietų keis šlapdriba ir sniegas. Trečiadienį vėjas atsisuks iš šiaurės ir orai atšals“, – prognozėmis dalijosi klimatologas.

G. Stankūnavičius feisbuke rašė, kad ketvirtadienį atmosferos slėgis kiek pakils, vėjas nutyks ir neigiama oro temperatūra laikysis visą dieną.

„Penktadienį iš pietvakarių vėl priartės naujas frontas su plačia kritulių zona, todėl prognozuojamas sniegas pereinantis į šlapdribą (ypač pietinėje Lietuvos dalyje), vėliau į lijundrą ir vietomis lietų.

Šis frontas, prognozuojama, slinks labai lėtai, todėl mišrūs krituliai Lietuvoje gali išsitęsti iki šeštadienio popietės. Už atmosferos fronto turėtų į Lietuvą atslinkti šiltesnė oro masė nuo Pietų Europos ir orai kelioms dienoms taps artimi ankstyvam pavasariui“, – maloniomis prognozėmis dalijosi klimatologas.

Pasak jo, pavasariški orai šią savaitę laikysis į pietus nuo Karpatų regiono ir Viduržemio jūros pajūrio regionuose. Ir priešingai, žiemiški šalčiai (net iki –25 – –30 °C) numatomi šiaurinėje Suomijoje, Karelijoje ir kitose šiaurinės Rusijos srityse.

„Savaitės pabaigoje ir kitos savaitės pradžioje Balkanų regione, taip pat pietinėje Ukrainoje dar labiau atšils, o Ispanijos pietuose ir rytuose oras dienomis sušils iki +22 – +25 °C.

Šią savaitę neįprastai šilta bus JAV šiaurinėje dalyje ir pietrytinėje Kanadoje, dėl to sniego danga turėtų stipriai aptirpti pietinėse Kvebeko ir Ontarijo provincijų dalyse“, – pasaulio orų prognoze dalijosi klimatologas.

Na, o ilgalaikių orų prognozių duomenimis apie vasario vidurį slėgis didės virš šiaurinio Šiaurės Atlanto, o mažės virš subtropinio Atlanto ir Pietryčių Europos. Dėl to anomali šiluma iš Vidurio Europos ir Balkanų trauksis, rašė klimatologas.

„Mėnesio pabaigoje aukštesnis slėgis europinėje Arkties dalyje išliks, vakarų–rytų krypties oro pernaša virš Europos bus susilpnėjusi, todėl tiek šiaurinėje Europoje, tiek Baltijos regione prognozuojami apie normą ir vėsesni už normą orai“, – feisbuke rašė klimatologas G. Stankūnavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją