Kaip teigiama LAT pranešime spaudai, K. Tubio bylą nagrinės išplėstinė septynių teisėjų kolegija, pirmas posėdis vyks žodinio proceso tvarka.

Teismo pranešime akcentuojama, kad šioje byloje kaltu dėl prekybos poveikiu pripažintas mero pareigas šiuo metu einantis politikas, kuriam gali grėsi savo pobūdžiu į apkaltą panaši procedūra, tad, anot teismo, tad byla turi būti išnagrinėta greičiau.

„Mero pašalinimui iš pareigų numatyta speciali papildoma procedūra, pagal savo pobūdį panaši į apkaltos procedūrą, taikomą aukščiausiems valstybės pareigūnams. Jeigu byla nagrinėjama dėl valstybės pareigūno, kuriam gali būti taikoma apkalta, nusikaltimo, tai yra vienas iš pagrindų pripažinti, kad yra viešasis interesas bylą išnagrinėti greičiau“, – teigiama LAT pranešime.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismui vasarį nusprendus, kad K. Tubis yra kaltas dėl prekybos poveikiu ir jam uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje, kovo 7 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), remdamasi minėtu teismo sprendimu, pašalino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politiką iš Anykščių rajono mero rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrą turą.

Šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas panaikino VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų, komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos. Galiausiai jis laimėjo Anykščių rajono mero rinkimus.

Birželį Panevėžio apygardos teismas nutarimu patikslino, kad K. Tubiui nuosprendžiu korupcijos byloje paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas ketveriems metams – apima ir mero pareigas. Šį sprendimą K. Tubis apskundė Apeliaciniam teismui, tačiau šis politiko skundą paliko nenagrinėtą, pažymėdamas, jog klausimas dėl apribojimo politikui eiti mero pareigas gali būti sprendžiamas LAT. Tiesa, teismas panaikino K. Tubiui nepalankų nutarimą, kuriuo buvo patikslinta, jog jam paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas ketveriems metams – apima ir mero pareigas.