Naujai pastatytas paminklas iš tolo švietė ryškiai raudonais užrašais „Neapmokėta“.

Antkapį nufotografavęs DELFI skaitytojas sakė, kad vaizdas papiktino ne tik jį, bet ir kitus ėjusius pro šalį. „Tikrai nėra tinkama taip spręsti problemas“, – įsitikinęs vilnietis.

Pasak vyro, pro šalį ėjusieji žmonės neigiamai vertino pasirinktą būdą išsimušti pinigus už pastatytą paminklą, pats DELFI skaitytojas užrašus ant paminklinio akmens net prilygino kapo išniekinimui.

Nuotrauka pasidalinau ir socialiniame tinkle „Facebook“. Užvirė diskusija, ar galima taip elgtis net jeigu ir žmonės liko skolingi, kaip kitaip nepaniekinant mirusiojo galima būtų išsimušti skolas“, – sakė vilnietis.

Kol nesumoka, neatiduoda

Vilniaus Rokantiškių kapines prižiūri UAB „Stebulė“. Įmonės direktorius Stanislovas Tamulevičius išpurkšto paminklo nematė, skundų dėl sugadinto antkapio taip pat nėra gavęs.

„Apie tai pirmą kartą išgirdau iš jūsų. Gal čia ne paminkladirbių, o tiesiog kvailių darbas – neaišku ko vaikšto po kapines. Mes taip pat pardavinėjame antkapius, bet kol klientai neatsiskaito, jų tiesiog neatiduodame“, – DELFI sakė S. Tamulevičius, pridurdamas, kad paminklų pardavėjų Vilniuje yra labai daug, o administruojanti įmonė nereguliuoja, kas iš kur paminklus veža ir stato.

Vis dėlto, užrašų ant paminklinio akmens S. Tamulevičius nevadintų kapo išniekinimu. „Kai svastikų, žvaigždžių pripiešia, tai taip. Tačiau turi būti kažkoks politinis, religinis, kitas motyvas. Čia man panašiau į kvailystę“, – sakė UAB „Stebulė“ vadovas.

Pasak jo, bendrovė nekontroliuoja, kas užrašyta ant paminklų. „Svarbu tik kad jie būtų pastatyti tvarkingai, pagal projektus, vietoje, nepažeista aplinkinių kapų teritorija, o kas su kuo neatsiskaitė, mums neįdomu“, – pripažino S. Tamulevičius.

Kad ir kokių motyvų vedami žmonės raudonai išpurškė antkapius, DELFI pašnekovo įsitikinimu, taip savivaliauti kapuose nevalia.