Jungtinės Valstijos derėjosi su Talibanu anksčiau. Esame laikyti režimą nedemokratišku, pavojingu žmonėms, dėl to yra ir evakuacija. Aš manau, kad bet koks išankstinis ribų nukėlimas, kalbantis apie tai, kad mes bet kokia sąlyga derėsimės su režimu, mes negalėsime derėtis su režimu, jeigu jis žudys žmones, jeigu jis degins gatvėse, kars, darys visus baisumus, kuriuos matėme pirmojo Talibano metu.

Vakar mano pasisakymas užsienio reikalų taryboje buvo apie tai, kad pirma jie turi parodyti, koks tai yra režimas, ir tada galima galbūt kažką toliau galvoti. Bet jie turi įrodyti darbais, o ne žodžiais“, - sakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas kol kas neturėjo konkretesnių žinių apie tai, kada galėtų būti iš šalies išskraidinti su lietuviais bendradarbiavę afganų vertėjai su šeimomis.

„Iš Užsienio reikalų ministerijos esame kreipęsi praktiškai į visas valstybes, kurios turi skrydžius į Kabulą. Su visais esame kalbėję. Padėtis yra sudėtinga.

Pavyzdžiui, vakar kalbėjau su Ispanijos užsienio reikalų ministru. Jie turi atliekamų vietų savo keliuose lėktuvuose, kurie leidžiasi Kabule. Nusileidus staiga tos vietos pradeda trupėti, jų pradeda mažėti. Ta situacija gyvai sprendžiasi. Šiuo metu esame užmetę visas įmanomas meškeres su visais, kurie turi lėktuvų, kad jie rezervuotų tas vietas mūsų vertėjams“, - teigė G. Landsbergis.

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius yra sakęs, kad Lietuvai duomenis yra pateikę trisdešimt vertėjų su šeimomis. Iš viso tai yra apie šimtas asmenų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (466)