„Siekdami teisingumo ir bausmės Sausio 13-osios agresijos iniciatoriams, nuėjome labai sudėtingą kelią. Todėl labai vertiname TBT ir prokuroro Karim Khano veiklą siekiant atsakomybės už Rusijos įvykdytus karo ir kitus tarptautinius nusikaltimus Ukrainoje. O jų daugybė – nuo vaikų deportavimo iki mirtiną grėsmę civiliams keliančių atakų prieš užtvankas ir elektrines. Visus juos būtina nuodugniai ištirti, todėl Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT) būtina mūsų parama“, – sakė ministras.

Susitikimo metu buvo išsamiai aptarti tarptautiniai procesai, siekiant visiškos ne tik Rusijos, bet ir Baltarusijos atsakingų asmenų atsakomybės už agresijos prieš Ukrainą metu įvykdytus karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui.

„Deja, TTT negali nagrinėti agresijos nusikaltimo, iš kurio ir kyla kiti tarptautiniai nusikaltimai prieš Ukrainą. Todėl kartu su Ukraina pasisakome už specialaus tarptautinio tribunolo steigimą, kuris būtų tarptautinės bendruomenės įgaliotas teisti Rusijos vadovus, atsakingus už neišprovokuotą agresiją prieš Ukrainą“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak URM, ministras TBT prokurorui taip pat perdavė Baltarusijos opozicijos jėgų surinktą informaciją apie tai, kad prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą daugiau kaip 2 tūkst. Ukrainos vaikų, daugiausia našlaičių, buvo neteisėtai perkelti iš laikinai Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų į stovyklas Baltarusijoje ir tai galimai buvo vykdoma su Baltarusijos režimo nurodymu ar su jo pritarimu.

URM primena, kad praėjusią savaitę, įvertinusi užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio prašymą, Lietuvos generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl civilių trėmimo ir perkėlimo bei vaiko atskyrimo.

Kaip ELTA rašė anksčiau, praėjusių metų vasarį Lietuva kreipėsi į TBT, pabrėždama akivaizdų Baltarusijos režimo dalyvavimą ir įsitraukimą į Rusijos karą prieš Ukrainą.

TBT, šių metų kovą išdavęs arešto orderį Rusijos prezidentui V. Putinui ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierei M. Lvovai-Belovai, kol kas yra pagrindinė tarptautinė baudžiamosios justicijos organizacija, tirianti Rusijos agresijos prieš Ukrainą metu vykdomus karo nusikaltimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją