„Itin vertiname Lietuvos ir JAV strateginę partnerystę, kuri reikšmingai prisideda stiprinant Lietuvos saugumą“, – susitikimo metu pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pasak URM, ministras padėkojo Kongreso nariams už paramą Lietuvai ir Baltijos šalims, vystant karinius pajėgumus, ir už JAV karių buvimą Lietuvoje.

Ministerijos pranešime žiniasklaidai nurodoma, kad G. Landsbergis taip pat pabrėžė būtinybę tęsti karinę paramą Ukrainai, ragino JAV paremti Ukrainos narystės NATO siekį.

„Dabar, kai sprendžiasi Ukrainos narystės NATO perspektyvos, yra būtinas viso Aljanso susitelkimas. Prieš 15 metų, dar 2008 m., Bukarešto viršūnių susitikime, Aljansas pasakė, kad Ukraina taps NATO nare. Šiandien turėtume įsipareigoti sukurti tam tinkamas sąlygas“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ministras JAV Kongreso nariams taip pat pristatė praėjusią savaitę patvirtintą pirmąją Lietuvos Indijos-Ramiojo vandenynų regiono strategiją.

„Atlaikyti Kinijos spaudimą mums padėjo JAV, ES ir visos tarptautinės bendruomenės parama. Mūsų naujoji strategija skirta skatinti ne tik Lietuvos, bet ir visų mūsų draugų regione gerovę ir saugumą“ - pažymėjo G. Landsbergis

Susitikimo metu, pasak URM, taip pat aptartas Lietuvos ir JAV dvišalis bendradarbiavimas. Senatoriai padėkojo Lietuvai už principingą poziciją ir lyderystę remiant Ukrainą ir atremiant autoritarinių režimų bandymus griauti taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką, pažymima pranešime.

Senatorės Jeanne Shaheen delegacijos sudėtyje Lietuvoje vieši senatoriai Richard Durbin, Thom Tillis, Pete Ricketts, Dan Sullivan ir Angus King. Senatoriai atvyko dalyvauti NATO viršūnių susitikimo Vilniuje renginiuose, praneša URM.

ELTA primena, kad pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.