„Itin vertiname JAV indėlį prisidedant prie mūsų regiono ir mūsų valstybės saugumo“, – susitikimo su JAV Senato atstovais metu pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Šiandien Lietuva jau nebėra tik saugumo vartotoja, ženkliai prisidedame prie paramos Ukrainai, didiname nacionalinį gynybos biudžetą, investuojame į karinę infrastruktūrą. Tikimės, kad JAV kariai Lietuvoje liks nuolat ir prisidės prie atgrasymo ir gynybos stiprinimo Rytų flange – dėl agresyvių Rusijos ir kaimyninės Baltarusijos veiksmų, grėsmės mūsų regione tik didėja“, – sakė G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras taip pat pabrėžė būtinybę tęsti karinę paramą Ukrainai tol, kol šalis pasieks pergalę mūšio lauke, ragino JAV paremti Ukrainos narystės NATO siekį.

„Ukrainoje sprendžiasi taisyklėmis grindžiamos tarptautinės tvarkos ateitis. Siekiant užtikrinti transatlantinės bendruomenės saugumą, turime suteikti Ukrainai NATO sutarties 5 straipsnio saugumo garantijas ir tesėti dar 2008 metais duotą pažadą, numatydami aiškų Ukrainos kelią į NATO“, – teigė ministras.

Pasak URM, susitikimo metu taip pat buvo aptartas Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas, atremiant Rusijos keliamas grėsmes, kova su dezinformacija, energetinio saugumo klausimai. Ministras padėkojo Kongreso nariams už paramą Lietuvai ir Baltijos šalims, vystant karinius pajėgumus, ir JAV kariams už nuolatinį buvimą Lietuvoje.

Senatoriai padėkojo Lietuvai už principingą poziciją ir lyderystę paramos demokratijai klausimais, pažymima URM pranešime žiniasklaidai.

Senatorė Patty Murray yra Senato Įsigijimų komiteto pirmininkė bei eina laikinosios Senato pirmininkės pareigas. Kartu su ja į Lietuvą atvyko senatorės Lisa Murkowski ir Catherine Cortez–Masto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)