„Institucija atliko tyrimą, besirėmusi iš pradžių vienu neanoniminiu skundu. Tyrime buvo pakviesta dalyvauti daug žmonių, sutiko jų dalyvauti 13 – iš daugiau negu vienos institucijos. Liudijimai buvo surinkti, apibendrinti ir padaryta tam tikra išvada“, – trečiadienį žurnalistams sakė g. Landsbergis.

Ministras akcentuoja, kad kol kas nėra priimtas sprendimas, koks bus E. Bajarūno likimas. G. Landsbergio teigimu, sprendžiant šią situaciją turės būti rastas institucijų sutarimas.

„Kadangi ambasadoriaus darbas yra sprendžiamas ne vieno ministro sprendimu, o institucijų bendru nutarimu, tai dabar vyks konsultacijos, kaip toliau geriausia būtų organizuoti darbą ambasadoje“, – sakė jis.

G. Landsbergis neslepia apmaudo dėl susidariusios situacijos, tačiau džiaugiasi, kad ambasados darbuotojai išdrįso prabilti apie neteisėtus E. Bajarūno veiksmus.

„Yra tam tikri dalykai pasitvirtinę, yra apmaudu, kad tai vyksta diplomatinėje tarnyboje. Noriu pasidžiaugti, kad žmonės netyli – nepaisant to, kad jie kartais turi pasakyti ir apie savo tiesioginio vadovo netinkamus veiksmus. Jie išdrįso tai padaryti, pasitikėdami, kad jų privatumas bus apsaugotas“, – akcentavo jis.

Ministras taip pat mano, kad jeigu reikiami sprendimai bus greitai priimti, reputacinės žalos valstybei dėl E. Bajarūno veiksmų – nebus.

G. Landsbergis neslepia nuostabos ir dėl E. Bajarūno sprendimo surengti spaudos konferenciją, kurioje ambasadorius paneigė jam mestus kaltinimus.

„Istorinė diena, nepamenu, kad Lietuvos istorijoje diplomatai būtų organizavę spaudos konferencijas, bet viskam būna pirmas kartas. Tai toks ir vertinimas“, – sakė jis.

Į skandalą įsivėlęs Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Eitvydas Bajarūnas neigia jam metamus kaltinimus dėl mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Diplomatas tikina, kad iki šios savaitės neturėjo jokios oficialios informacijos dėl jo atžvilgiu pateiktų skundų.

ELTA primena, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Trečiadienį portalas paviešino ir URM inspektorių ataskaitos detales, kuriose kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Šalies vadovas G. Nausėda yra teigęs, kad pasitiki E. Bajarūnu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)