„Partijos išankstinė rinkimų tvarka numato abstraktų, bet griežtą punktą: partija daugiau galimybių su tokiu žmogumi sietis nebemato. Saitai su tokiu asmeniu nutrūktų. Bet, kita vertus, nereikia pamiršti, kad pralaimėjus išankstinius rinkimus TS ir einant savarankiškai tai yra didelis antspaudas tokio galimo kandidato ateičiai“, – sakė G. Landsbergis prieš partijos prezidiumo posėdį, kuriame svarstomas ir V. Ušacko elgesys Mažeikiuose.

Kaip yra rašiusi naujienų agentūra BNS, į TS-LKD kreipėsi Mažeikių skyriaus pirmininkė Lina Rimkienė, kuri pareiškė, kad būsimą dalyvavimą rinkimuose V. Ušackas derina su vietos verslininkais, apeidamas partijos skyrių.

„Mielas Vygaudai, atvykęs į Mažeikius prieš kelias savaites čia įsteigėte keistą darinį – rinkiminę „Vyčio kuopą“, kuri, mano žiniomis, dirbs kaip vietinis jūsų rinkimų štabas rinkimų kampanijos metu“, – teigiama laiške.

Partijos Mažeikių skyriaus pirmininkė įtaria, kad tokiu būdu vietos verslininkai gali bandyti kištis į vidinius partijos rinkimus.

„Po mano susitikimo su V. Ušacku Mažeikiuose uždarame ratelyje buvo įsteigtos tam tikros struktūros, pavadintos Vyčio vardu, ir tos struktūros, kiek supratau, turėtų kažkokiais nedemokratiškais būdais kviesti į partiją balsuoti nepartinius žmones vidiniuose partijos rinkimuose. Mano supratimu, taip vietos verslo rykliai galėtų stengtis padaryti įtaką mūsų demokratiniams rinkimams“, – prieš prezidiumo posėdį sakė L. Rimkienė.

V. Ušackas savo ruožtu yra paaiškinęs, kad „Vyčio kuopos“ yra jo visuomeniniai rėmėjai. Pirmadienį 53 metų diplomatas, buvęs užsienio reikalų ministras pranešė, kad savo sprendimą, ar dalyvaus kitų metų prezidento rinkimuose paskelbs šį trečiadienį.

Konservatorių lyderis G. Landsbergis teigė, kad partijos prezidiumas per posėdį diskutuos apie situacijas, kai „galimi kandidatai, galbūt, bendradarbiauja su tais žmonėmis, kurie yra tiesioginiai oponentai vienoje ar kitoje savivaldybėje“.

„Tas, galbūt, kelia šiokių tokių klausimų, bet nereikia pamiršti, kad išankstinių rinkimų procesas toks ir yra, kad žmonės balsuos, ir jei nepavyks įtikinti skyriaus, tiesiog tuos rinkimus gali pralaimėti. Čia yra politinio proceso dalis“, – sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis kol kas nemato už ką bausti V. Ušacko, ir jis nemato problemos, kad yra telkiama parama už partijos ribų.

„Tai irgi yra viena iš atvirų rinkimų nuostatų – sutelkti žmones už partijos ribų, įtikinti juos palaikyti, tikintis, kad juos palaikys ir TS taip pat. Savaime tame problemos nematau. Tik, jeigu koks nors galimas kandidatas nuspręstų bičiuliautis su „valstiečiais“ ir Sauliumi Skverneliu, tas keltų nemažą nepasitenkinimą konservatorių gretose“, – sakė G. Landsbergis.

Pats V. Ušackas į posėdį kviestas nebuvo. Jis savo paaiškinimą pateikė raštu.

Konservatoriai lauks kandidatų kėlimo pabaigos

Konservatorių prezidiumas nepriėmė formalaus sprendimo dėl V. Ušacko.

„Jokio formalaus sprendimo ir nebuvo tikimasi, čia gal daugiau visuomenėje buvo kilęs ažiotažas, esą konservatorių partija yra griežta. Bet mes susirinkome daugiausiai išklausyti skundo autores, prezidiumo narius. Nuomonės buvo išsakytos. Paskutinę valandą apie tai ir diskutavome“, – sakė TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis.

Pasak jo, prezidiumas nutarė laukti kandidatų kėlimo pabaigos, kuri yra rugsėjo 14 dieną, ir tuomet ir kreiptis į partiečius kandidatus, prašydamas jų pateikti labai aiškų atsakymą, ar jie ketintų dalyvauti rinkimuose negavę TS paramos.

„Tai yra daugiausiai nesusipratimų keliantis klausimas“, – sakė G. Landsbergis.