Po neeilinės parlamento sesijos susierzinimo nebeslėpė ir konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis. Labiausiai užsienio reikalų ministrui užkliuvo opozicinei partijai „Vardan Lietuvos“ vadovaujantis Saulius Skvernelis. Tiksliau tariant, jo viešai keliami klausimai ir braižomi scenarijai, kad su valdančiųjų lyderių žinia K. Bartoševičiui galimai buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą.

Pastarąsias kelias savaites rezonansą keliančios istorijos versiją sako turįs ir G. Landsbergis. Tačiau, pažymi jis, priešingai nei ekspremjeras ar kiti politiniai oponentai Seime, ja viešai nesidalins.

„Tikrai neseksiu kelių žmonių pavyzdžiu, kurie yra Seime ir kurie kiekvieną dieną gali išeiti su nauja versija ir insinuacija. Nesileisiu į tą kelią“, – interviu Eltai ketvirtadienį sakė konservatorių lyderis.

Gabrielius Landsbergis

„Viskas, ką aš galiu pasakyti, yra tokia pati insinuacija, kokiomis užsiima ponas Skvernelis. Jis mėto purvą ir tikisi, kad kažkur prilips. Tai aš to tikrai neketinu daryti. Versijų turiu. Turbūt kaip ir kiekvienas žmogus ir pilietis, kuris su susirūpinimu stebi situaciją ir gali bandyti dedukuoti... Noriu pabrėžti, kad aš nesileisiu tuo keliu“, – sakė G. Landsbergis ir tikino, kad valdančiųjų lyderiai jau pateikė visus faktus apie daugybę klausimų sukėlusią istoriją.

„Tikiu, kad nieko papildomo, kas pakeistų mano supratimą, įsivaizdavimą arba atneštų kažkokių naujų žinių... Aš nieko nebegaliu išgirsti iš šitų žmonių. Ar yra Lietuvoje žmonių, kurie galimai žinojo daugiau – tokios galimybės atmesti aš negaliu“, – sakė konservatorius.

G. Landsbergis ne ką mažiau užtikrintas buvo ir tuo, kokį vaidmenį galimai K. Bartoševičiui nutekintos informacijos istorijoje užima politinis oponentas S. Skvernelis. Čia užsienio reikalų ministro dedukcija paprasta: rinkiminis sezonas prasidėjo, S. Skvernelis vis dar turi ryšių teisėsaugoje, todėl tikėtina, kad ir atsakomybė dėl pučiamo skandalo turėtų būti būtent jo.

„Ponas Skvernelis pamatė tokią progą. Norėčiau tikėti, kad jis nebuvo apie ją informuotas anksčiau – iš tų savo ryšių, kuriuos jis turi su teisėsauga“, – sava versija dalinosi politikas.

Tuo tarpu paties S. Skvernelio samprotavimus, esą premjerės patarėjui Kęstučiui Lančinskui galėjo būti pavesta išsiaiškinti, kurį Seimo narį Generalinė prokuratūra įtaria nusikalstama veika, G. Landsberis vadino išsigalvojimais.

„Kuo pats kvepia, tuo kitus tepa. Kitaip tariant, kokie įgūdžiai ir patirtys yra susiformavusios iš jo kaip politiko, taip yra ir preziumuojama, kad ir visi kiti tą patį daro“, – Eltai teigė G. Landsbergis.


Sako, kad partija į krizę reagavo geriausiai kaip galėjo

Politikas, viena vertus, teigė, kad supranta kritiką, kuri skandalo kontekste teko konservatorių lyderiams ir partijai.

„Partija nusikaltimo nepadarė. Ji elgėsi pagal savo nuostatus, pagal vertybes – jų neišdavė. Ir kai viskas atsitiko – atsiprašė“, – teigė jis.

Tačiau, kita vertus, samprotavo G. Landsbergis, teisti partiją vien dėl blogos komunikacijos taip pat nėra pagrindo.

„Girdžiu kritiką, priimu ją objektyviai. Suprantu, kad yra turbūt būdas turėti idealią komunikaciją, numatyti ir pasidėti pagalves ten, kur krisi... Mano vertinimu, reaguota buvo geriausia kaip sugebama. Ar tai reiškia, kad jūs geriau nesugebate? Matyt, tenka pripažinti, kad taip“ – konstatavo konservatorių pirmininkas.

Ketvirtadienį Seimui susirinkus į neeilinę parlamento sesiją, opozicijai neužteko palaikymo sukurti laikinąją tyrimo komisiją, kuri aiškintųsi, ar buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą. Visgi, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis S. Skvernelis tikina, kad „istorija nėra baigta, taškai nėra padėti“.

Pasak politiko, Seimui kovo mėnesį susirinkus į eilinę pavasario sesiją, parlamentarai vėl kels klausimus dėl K. Bartoševičiaus skandalo. Be to, akcentavo jis, neatmetama ir apkaltos Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen bei konservatorių seniūnei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei galimybė.

Vasario 1 d. prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)