„Iš informacijos, kurią turime, kuria disponuojame, kuri viešai yra skelbiama, tai akivaizdu, kad elektrinėje jau dabar yra problemų. Kokio masto tai problemos, turbūt išgirsime, kai TATENA vadovai paskelbs pirmąsias ataskaitas, tai šiek tiek gali užtrukti. Bet, aš sakau, vienos raketos užtenka, kad Europos kontinentas atsidurtų prie didžiausios atominės nelaimės slenksčio arba netgi susidurtų su ta nelaime“, – portalui 15min duotame interviu teigė G. Landsbergis.

„Tuomet reikia paklausti labai aiškaus klausimo, ar iš tikrųjų pastangos, kurias mes dedame, kad išvengtume tos nelaimės, yra pakankamos tiek politikų ir kitų sprendimų priėmėjų“, – pridūrė jis.

Ministras atkreipia dėmesį, kad Jungtinėse Tautose yra atsiradę pasiūlymų formuoti policijos misiją, siekiant užtikrinti Zaporižios atominės elektrinės saugumą. Vis tik, pasak jo, pagrindinė problema, kad visus panašius siūlymus Rusija vetuoja.

„Rusija, kaip ir iki šiol visus Jungtinių Tautų pagrindinius sprendimus, praktiškai vetuoja. Nebent neturėtų svertų jam atverti. Taip kad reikia išnaudoti tuos tarptautinius formatus, kuriuos turime, kurie yra egzistuojantys, bet vis dėl to ir galvoti apie planą B“, – sakė ministras.

G. Landsbergis akcentuoja, kad Lietuvoje aukščiausiu politiniu lygmeniu taip pat bus diskutuojama, kokių veiksmų reikėtų imtis, jei kiltų katastrofa Zaporižios atominėje elektrinėje.

„Kalbėsimės ir su premjere apie tai, kokių veiksmų reikėtų imtis, ką turime turėti galvoje. Dėl to, kad tai yra realus pavojus ir jį reikia realiai suprasti“, – patikino jis.

Zaporižios AE rugpjūčio mėnesį yra reguliariai apšaudoma. Rugpjūčio viduryje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareikalavo, kad Rusijos pajėgos nedelsiant paliktų užimtą Zaporižios atominę elektrinę, kaltindamas Rusiją „branduoliniu šantažu“.

Šešis reaktorius turinčią Zaporižios branduolinę elektrinę rusų pajėgos užėmė kovo pradžioje. Ji turi strateginę reikšmę šalies aprūpinimui elektra.

Rugsėjo 1 d. Jungtinių Tautų inspektoriai, atvyko į Rusijos kontroliuojamą Zaporižios atominę elektrinę. Vizito metu jie siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį, prieš išvykstant į Zaporižios AE pareiškė TATENA vadovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją