„Informacija, kuri yra paskelbta, buvau su ja supažindintas, tokį raštą esame gavę ir Užsienio reikalų ministerijoje. Manau, kad VSD tikrai atsakingai rašo tokio pobūdžio dalykus ir, neabejoju, kad gali tai pagrįsti duomenimis, kurie negali būti išplėtoti viešoje informacijoje“, – trečiadienį žurnalistams teigė G. Landsbergis.

„Mes kliaujamės jų žodžiais. Iš tikrųjų, tai yra labai rimtas kaltinimas“, – akcentavo ministras.

Jis taip pat pažymėjo nepalaikantis nuolatinių ryšių su O. Karač, bet pripažįsta, kad anksčiau yra su ja susitikęs.

„Jokio atskiro ryšio nesu turėjęs, net nežinau, kada buvau sutikęs paskutinį kartą – galbūt kai dar buvau opozicijoje, buvusioje kadencijoje. (…) Nuolatinį ryšį palaikau su Svetlana (Cichanouskaja – ELTA) ir jos komanda. Kas mėnesį praktiškai susitinkame aptarti einamųjų reikalų, situacijos ir to, kaip galime jiems padėti“, – sako ministras ir pažymi, kad Baltarusijos opozicijos Lietuvoje dvilypumas jam buvo matomas jau anksčiau.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Migracijos departamentas atsisakė suteikti prieglobstį aktyvistei iš Baltarusijos O. Karač, nes ji buvo pripažinta grėsme Lietuvos nacionaliniam saugumui. Visgi tuo pačiu sprendimu jai buvo pasiūlytas leidimas vieneriems metams laikinai gyventi šalyje humanitariniais pagrindais.

Nuo 2014 m. sausio leidimą gyventi Lietuvoje turinti moteris pernai nusprendė prašyti politinio prieglobsčio, kai pajuto, kad Baltarusijos režimas mėgina pasikėsinti į jos gyvybę. Pasak O. Karač, leidimo laikinai gyventi šalyje nepakanka, kad ji jaustųsi saugi tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Visgi, kaip pirmadienį pranešė portalas „Delfi“, aktyvistė bendradarbiavo su Rusijos žvalgybos tarnyba, tvirtina portalo šaltiniai. Tačiau pati O. Karač šią informaciją kategoriškai paneigė.

Anot VSD, priežastys, lėmusios sprendimą, kad O. Karač kelia grėsmę valstybės saugumui, nėra tos, kurias ji išsako viešai.

Kaip pažymi Migracijos departamentas, jei asmens kilmės šalyje jo saugumui ir gyvybei gresia pavojus, toks asmuo negali būti grąžintas į savo kilmės valstybę – jis yra pripažįstamas pabėgėliu ir jam yra suteikiamas leidimas laikinai gyventi šalyje humanitariniais pagrindais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)